VRT-praktijkvoorbeeld: heruitzending 'Mijn Menuhin' op Klara

Menuhin als yogi

Twee jaar terug programmeerde radiozender Klara 'Mijn Menuhin', een tweedelige reeks over vioollegende Yehudi Menuhin, naar aanleiding van een tentoonstelling in het Paleis voor Schone Kunsten. Speciaal voor Erfgoeddag – in 2014 in het teken van ‘Grenzeloos’ – zette de archiefdienst van BOZAR een fysieke en virtuele tentoonstelling op. Heeft u de reeks toen gemist? Op zondag 3 en 10 april zendt Klara het tweeluik opnieuw uit. Met daarin een bijdrage van FARO-medewerker Roel Daenen.

In ‘Mijn Menuhin’ neemt violiste Jolente De Maeyer u mee naar The Yehudi Menuhin School en laat u delen in haar herinneringen. Naast legendarische opnames van Menuhin, ontdekt u in de radioreeks persoonlijke getuigenissen van mensen die Yehudin hebben ontmoet en van violisten die les volgden bij Menuhin of deelnamen aan de prestigieuze Menuhin vioolwedstrijd. Toelichting bij het leven en werk van Menuhin krijgt u van ondergetekende, mee naar aanleiding van het artikel 'Yehudi Menuhin. Muzikant zonder grenzen' in faro | tijdschrift over cultureel erfgoed.

De foto bij dit blogbericht licht alvast een tipje van de sluier van wie Menuhin was: in de allereerste plaats een onconventionele muzikant.

Tentoonstelling in BOZAR

In dit verband organiseerde het Paleis voor Schone Kunsten de archieftentoonstelling 'Het ontstaan van een internationaal kunstproject. Marcel Cuvelier, Robert Giron, René Magritte en Yehudi Menuhin'. De expo belichtte de pioniersjaren van het visionaire kunstenbeleid van het Paleis voor Schone Kunsten. U verneemt in onderstaand filmpje hoe artistieke migraties België op de culturele wereldkaart plaatsten. Centraal in de expo stonden enkele figuren die samen met het Paleis voor Schone Kunsten hun internationale aspiraties waarmaakten, zoals vioolvirtuoos en UNESCO-ambassadeur Yehudi Menuhin. De migrantenzoon met vier nationaliteiten stond een halve eeuw lang op de planken van het PSK en zat veertig jaar in de jury van viooledities van de Internationale Muziekwedstrijd Koningin Elisabeth.

'Mijn Menuhin', op zondag 3 en 10 april, tussen 18 en 20 uur op Klara. Meer info vindt u op de website van Klara. Zie ook de webpagina's van de archiefdienst van BOZAR.

Roel Daenen
Radio
BOZAR
Klara
Yehudi Menuhin
Erfgoeddag 2014
Paleis voor Schone Kunsten