VRT en cultuur, aflevering zoveel

Testbeeld VRT

Donderdagochtend worden er in de commissie Cultuur, Jeugd, Sport en Media van het Vlaams Parlement vragen gesteld over het cultuuraanbod op de VRT. Ook voor u relevant en belangrijk!

Op de site van het Vlaams Parlement lezen we: “De beheersovereenkomst tussen de Vlaamse Gemeenschap en de VRT stelt aan de openbare omroep een aantal eisen over het aanbod aan cultuur. Bij cultuurzender Klara moesten onlangs vijf medewerkers vertrekken die niet zullen worden vervangen. Hierdoor ontstaat onrust of er nog voldoende aandacht voor cultuur zal zijn. Deelt minister Sven Gatz die onrust? Hoe wil de VRT de ontslagen opvangen? Wat is de toekomst voor Klara als exclusieve cultuurzender?”

De vraag komt er naar aanleiding van een aantal artikels in de media die recent berichtten over de gang van zaken, onder andere bij cultuurradio Klara. Een chronologische reconstructie:

  • In november vorig jaar uitten Vlaams Parlementsleden Bart Caron en Manuela Van Werde hun bekommernis over de besparingen bij de VRT en Klara in een opiniestuk in Knack.
  • Drie weken terug kondigde Klara-presentatrice Chantal De Waele op antenne haar afscheid aan, “wegens de bezuinigingen”.
  • De Morgen pikte het nieuws op, waarop een aantal parlementsleden ook naar een reactie gevraagd werd.
  • Ten slotte trok ook Luckas Vander Taelen in De Tijd aan de alarmbel, met als veelbetekende titel ‘Meer Klara en minder voetbalanalisten’.

Brengen we hier ook nog ons eigen opiniestuk in De Standaard in herinnering, en de hoorzitting die daarop volgde in april 2017. U kunt de discussie morgen vanaf 10.00 uur  volgen, hetzij live in het parlement, hetzij via de (eveneens live) videoconferentie.

Roel Daenen