Sportimonium 1981

Collectie Sportimonium

De collectie van het Sportimonium gaat terug tot de periode waarin de eerste Belgische sportclubs ontstonden. Sinds dit jaar kunt u die rijke museumcollectie ook digitaal ontdekken met de ErfgoedApp. Vandaag vertellen de collega’s van Sportimonium u meer over hoe deze tour in de app tot stand kwam.

Van start

De medewerkers zochten een eigentijdse manier om de tentoonstelling en Olympische passage toegankelijk te maken voor het publiek. De ErfgoedApp biedt hen de mogelijkheid om een extra laag informatie digitaal op de tentoonstelling toe te passen. Hierdoor kunnen bezoekers die dat wensen extra informatie opvragen over bepaalde objecten.

Werken met een grote en rijke collectie is dankbaar maar ook moeilijk. Want hoe bepaal je welke collectiestukken je wil verrijken met digitale informatie? Daarna was het even zoeken op technisch gebied: hoe maak je content aan in de app? Wat zijn beacons? Kunnen we gebruikmaken van augmented reality? Momenteel werkt de app vooral als audiogids met informatie en weetjes. Maar het is de bedoeling om in de toekomst extra tours uit te werken met meer variatie per doelgroep.

Objecten uitdiepen

Voor het Sportimonium ligt de meerwaarde van de app in de mogelijkheid om mensen een individueel programma aan te bieden. Bezoekers kiezen zelf over welk object ze meer informatie willen lezen en bekijken. Statische objecten worden zo naar een levendig verhaal getild.

De verhalen over het gebouw en de geschiedenis achter elk object zijn uniek. De tour vormt een uitstekend alternatief voor een gids en belicht op korte tijd enkele hoogetepunten in de tentoonstelling. Lekker efficiënt voor bezoekers met weinig tijd.

Drie redenen waarom u dit niet mag missen

  • Wist u dat de tour helemaal aangepast is aan mensen met een visuele beperking? Het museum heeft op dezelfde route als de standaardtour een parcours uitgewerkt waar mensen objecten kunnen voelen en aanraken. Tegelijkertijd krijgen ze meer informatie over de objecten.
  • Twijfel niet en breng uw anderstalige vrienden of internationale familie mee, de tour is beschikbaar in verschillende talen.
  • Het Sportimonium is het enige sport- én olympische museum van het land. Sport is dichterbij dan u denkt. Een sportieve aanleg of nauwe band met de activiteiten is niet nodig om te kunnen genieten van de verhalen.

Interesse gewekt? Bekijk hier de aankondiging van de tour en neem een kijkje in het programma.

Als eerste op de hoogte blijven van nieuwe toevoegingen aan de ErfgoedApp? Volg ons dan op FacebookTwitter en Instagram. Of meld u via deze pagina aan voor onze nieuwsbrief, die vier keer per jaar verschijnt. Verken hier een overzicht van enkele recente nieuwe toevoegingen.

Verder in deze reeks

Foto: (c) Sportimonium
Bron tekst: Romain Labiche, Sportimonium

Michelle Van Meerhaeghe