Het Ros Beiaard doet zijn ronde

Ros Beiaard ommegang Foto: Ros Beiaard vzw

Dendermonde is de Ros Beiaardstad. Hoewel het echte Ros Beiaard maar één keer om de tien jaar zijn ronde maakt is het heldhaftige paard ook tussen de ommegangen door prominent aanwezig in het stadsbeeld. Via de ErfgoedApp gaat het Ros Beiaardcomité nu nog een stapje verder.

In de voetsporen van het Ros Beiaard

In 2020 vindt een nieuwe ommegang plaats. Wie niet kan wachten, kan met de ErfgoedApp vandaag al een wandeling maken langsheen het Ros Beiaardverleden van de stad. De Dendermondse werkgroep Cultureel Patrimonium ontwikkelde de wandeling Het Ros Beiaard doet zijn ronde in het kader van de nakende ommegang op 24 mei 2020. Rekening houdend met de nieuwe digitale generatie wou het comité de tour digitaal ontsluiten als aanvulling op de gedrukte wandelfolder. De ErfgoedApp bleek de perfecte tool. Via foto’s, filmpjes en geluidsfragmenten ontdekt u op speelse wijze de vele onverwachte Ros Beiaardhoekjes, trage wegen en verrassende verhalen in en rond de historische stadskern.

De wandeling in de ErfgoedApp duurt ongeveer 2 uur en heeft een afstand van 5 km. Start- en eindpunt zijn het stadhuis van Dendermonde. In het stadhuis en bij de toeristische dienst kunt u ook een flyer oppikken. De wandeling is meestal rolstoeltoegankelijk. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Een bericht gedeeld door Het Ros Beiaard (@rosbeiaardommegang) op

Tours ontwikkelen in de ErfgoedApp

FARO organiseert regelmatig ErfgoedApp workshops. Op die manier konden de collega’s van het Ros Beiaardcomité dadelijk van start met de digitalisering van de tour. Ze probeerden zich helemaal uit te leven met de mogelijkheden die de app hen gaf. Zin om zelf aan de slag te gaan? Dan zijn dit alvast enkele lessen uit het Dendermondse voorbeeld:

  • Er werd bewust geen actieradius gekoppeld aan de informatiepunten in de app omdat dit de mogelijkheid geeft aan toeristen om deze tour ook thuis te beleven. 
  • Volg een workshop om de eerste stappen te leren, ga even door de digitale handleidingen en neem contact op met FARO-collega Bram Wiercx bij verdere vragen, twijfels of problemen.
  • Wees creatief, test en probeer dingen uit. Zo heeft het Ros Beiaardcomité zich bijzonder geamuseerd met een filmpje waarin de deken van de pijnders het nobele ambt van de pijnders beschrijft in de middeleeuwen. Anno 2019 zijn de pijnders actief als de trotse dragers van het één ton wegende Ros Beiaard.
  • De tour wisselt informatie af met interactie, o.a. via de scratch-functie, een tool waarbij u met uw vinger over de foto veegt om een andere foto tevoorschijn te laten komen. Op andere momenten geniet u dan weer van een audiofragment waarin u een jazzy versie van het Ros Beiaardlied hoort.

Feestjaar 2020

Het Ros Beiaard rijdt maar een keer per tien jaar uit en is een heuse publieksmagneet. Van heinde en verre verwacht de organisatie 100.000 bezoekers op zondag 24 mei 2020. Dendermonde barst dan uit zijn voegen en viert feest, groot feest! Enthousiast? Neem even een kijkje op de website, Facebookpagina of Instagramaccount.

Als eerste op de hoogte blijven van nieuwe toevoegingen aan de ErfgoedApp? Volg ons dan op FacebookTwitter en Instagram. Of meld u via deze pagina aan voor onze nieuwsbrief, die vier keer per jaar verschijnt. Verken hier een overzicht van enkele recente nieuwe toevoegingen.

Verder in deze reeks

Bron tekst: Herlinde Asselman, Ros Beiaardcomité vzw
Foto’s: (c) Ros Beiaardcomité vzw

Michelle Van Meerhaeghe