Op zoek naar brainfood? Spijker online uw kennis van conservatie en collectiebeheer bij

Computer en koffie. Foto: freestocks via Unsplash

Zit u net als de rest van het land ook al twee weken thuis en hebben uw hersenen dringend nood aan een uitdaging? Waarom spijkert u dan niet even uw kennis over behoud en beheer en collectiemanagement bij? Online vindt u alvast verschillende tools om thuis toch nog het een en ander op te steken.

Websites en blogs

Heel wat informatie, praktische tips, casussen, downloads en filmpjes over preventieve conservatie en collectiebeheer vindt u terug op websites als Depotwijzer, de website van het Nederlandse Landelijk Contact van Museumconsulenten (LCM) en de blog van Collectiewijzer.

Internationaal kunt u hiervoor ook terecht bij:

Wie collectiebeheer graag ook eens vanuit het perspectief van een registrar bekijkt, moet zeker de blog Registrar Trek van Angela Kipp, collectiebeheerder van het Technomuseum Mannheim, opzoeken. Ook Kipp’s publicatie Managing Previously Unmanaged Collections uit 2016 blijft trouwens een aanrader. Andere interessante blogs zijn onder andere Adventures in Collections Management en Collection Care (van de British Library).

En vergeet uiteraard ook de blogs van de adviseurs behoud en beheer van FARO niet: Tine Hermans, Julie Lambrechts, Wouter Lammens, Anne-Catherine Olbrechts en Jürgen Vanhoutte!

Instructievideo’s

Een aantal interessante instructievideo's rond behoud en beheer kunt u onder meer bekijken op de YouTubekanalen van:

Op het YouTube-kanaal van de Minnesota Historical Society vindt u een reeks van zes instructievideo’s terug over hoe u textielcollecties opbergt. En ook Depotwijzer heeft zijn eigen YouTubekanaal, waarop u alle video’s kunt bekijken die ook op de website staan. Op Vimeo staan voorlopig minder van dit soort instructievideo’s.

Podcasts

Wie wil weten hoe het er achter de schermen van het Canadian Conservation Institute (CCI) en het Canadian Heritage Information Network (CHIN) aan toegaat, kan ook luisteren naar de podcast CCI and CHIN: in our words, opgemaakt naar aanleiding van de vijftigste verjaardag van deze instellingen. Hoe restauratoren de verhuis en restauratie van het praalgraf van de Brabantse hertog Hendrik I in de Leuvense Sint-Pieterskerk aanpakten, beluistert u in de podcast Moving Henry van Museum M. Nog meer luistertips voor podcasts van collega's vindt u in dit blogbericht.

Webinars en online cursussen

Voor wie toch liever binnen de context van een les – zij het dan virtueel – bepaalde inhouden voorgeschoteld krijgt, biedt een webinar soelaas. Vooral Engelstalige spelers bieden met de regelmaat van de klok, al dan niet gratis, webinars aan.

Zo organiseert het Emerging Conservation Professionals Network (ECPN) van het American Institute for Conservation (AIC) tweemaal per jaar een webinar voor beginnende conservation professionals. De opgenomen webinars kunt u terug bekijken via het YouTube-kanaal van AIC.

Ook op de website van de Connecting to Collections Care Online Community worden webinars en andere informatiebronnen aangeboden aan kleinere musea, bibliotheken, archieven en heemkundige kringen met zorgvragen over hun collecties. Bedoeling is ze te helpen snel betrouwbare conserveringsmiddelen te vinden en hun medewerkers via een netwerk met andere collega’s in contact te brengen. Toegang tot de meeste informatie en webinars is gratis.

Wie op zoek is naar online lessen over het beheer van fotografische collecties kan onder meer gratis terecht bij de opgenomen webinars van het Image Permanence Institute. Beheerders van boekencollecties kunnen onder andere de webinars van de Preservation Week van de Association for Library Collections & Technical Services (ALCTS) volgen. Niet gratis, maar de opnames van de webinars van voorbije Preservation Weeks zijn terug te vinden in het webinar-archief en op het YouTube-kanaal van ALCTS. De website van de Amerikaanse Association of Registrars and Collections Specialists (ARCS) geeft tot slot een lijst van (al of niet gratis) webinars van AIC/FAIC, Connecting to Collections, Museum Study en anderen.  

Tot slot vindt u op het internet ook verschillende online cursussen over behoud en beheer terug, georganiseerd door Museum Study, het Northern States Conservation Center en het Britse International Acadamic Projects. De meeste zijn echter niet gratis.

Onlinepublicaties en -tijdschriften

Heel wat van de bovengenoemde internationale organisaties bieden op hun websites verschillende onlinepublicaties, -tijdschriften, werkdocumenten en andere informatiebronnen in verband met preventieve conservatie aan. Een greep uit het aanbod:

Heel veel verwijzingen naar deze en andere documenten zijn ook terug te vinden op de website Depotwijzer. Op de website van de Nederlandse Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed zijn ook heel wat publicaties over behoud en collectiebeheer terug te vinden. En natuurlijk kunt u ook op de FARO-website publicaties over behoud en beheer en collectiemanagement uit het brede aanbod filteren.

Tot slot kunnen heel wat onderzoekspublicaties over preventieve conservatie en collectiebeheer ook teruggevonden worden op Researchgate, Academia.edu en andere vergelijkbare platformen.

Oproep

De lijst in deze blog is allesbehalve volledig. Kent u zelf nog interessante websites, blogs, online instructievideo’s, podcasts, webinars, online cursussen of andere informatiebronnen waarmee u uw kennis over behoud en beheer of collectiemanagement regelmatig bijspijkert? Laat het ons dan zeker weten. Stuur een mail naar jurgen.vanhoutte@faro.be en dan vullen we deze blog verder aan met uw tips. Alvast heel erg bedankt!

COVID-19: informatie voor de cultureel-erfgoedsector

Bent u professioneel of vrijwillig aan de slag in de cultureel-erfgoedsector en bent u op zoek naar informatie over de coronacrisis? Surf dan snel naar faro.be/corona, een themapagina waarop u alle relevante informatie gebundeld terugvindt. 

Foto: freestocks via Unsplash

Jürgen Vanhoutte