Collecties in lock-down? Een internationale blik

Gesloten hek. Foto: Jose Fontano via Unsplash

Om ervoor te zorgen dat uw erfgoedcollectie ook in coronatijden veilig blijft, stelde Art Salvage twee weken geleden een handige checklist op. Collega Tine Hermans verwees er al naar in een blogbericht over Collectiebeheer tijdens de coronacrisis. Hierin vindt u een aantal eenvoudige maatregelen die veilig zijn voor uw personeel en die de risico's voor uw collectie beperken.

Eind maart bezorgden onze Australische collega’s van het Australian Institute for the Conservation of Cultural Material (AICCM) en Blue Shield Australia ons een aanvullend document, bedoeld voor erfgoedinstellingen die nu op zeer korte termijn moeten sluiten wegens COVID-19. Het document beveelt een aantal algemene sluitingsmaatregelen aan, maar gaat ook dieper in op specifieke aspecten die bij een sluiting moeten overwogen worden. Het houdt daarbij rekening met drie achtereenvolgende sluitingsfasen: 

 • Fase 1: Alle hens aan dek
  Het gebouw is gesloten voor het publiek, maar alle medewerkers werken zoals normaal op de site, als ze daartoe in staat zijn.
 • Fase 2: Minimumbestaffing
  Het gebouw is gesloten voor het publiek en er werkt alleen essentieel personeel op de site. Sommige medewerkers werken mogelijk van thuis uit of vanuit een andere locatie. Het personeel kan worden ingeroosterd om op verschillende dagen in het gebouw aanwezig te zijn om zo 'sociale afstand' te garanderen. In kleinere organisaties kan één persoon af en toe het gebouw inspecteren.
 • Fase 3: Evacuatie of vergrendeling
  Het gebouw is gesloten voor het publiek en een besluit van het management beperkt of verhindert dat het personeel in het gebouw blijft of binnengaat. Het personeel blijft mogelijk thuiswerken.

Op het einde van het document worden ten slotte ook enkele voorlopige suggesties gegeven voor een geleidelijke terugkeer naar de normale werking.

De eerste versie van het originele Engelstalige document (versie 1.1), gepubliceerd op 27 maart 2020, werd ondertussen verder aangepast en geüpdatet. Versie 1.2 van deze praktijkgids kunt u ondertussen downloaden op de websites van het AICCM en Blue Shield Australia. FARO zorgde opnieuw voor een Nederlandse vertaling die u hier kunt downloaden. Feedback op dit document is nog altijd welkom bij jurgen.vanhoutte@faro.be of rechtstreeks bij onze Australische collega’s op secretariat@aiccm.org.au.

Meer info

Ook elders in de wereld worden erfgoedinstellingen momenteel met een verplichte sluiting, en alles wat daarbij komt kijken, geconfronteerd. Bijkomende informatie over collectiezorg en de sluiting van musea en andere collectiebeherende organisaties is online onder meer terug te vinden op:

 • Collections Care Amid COVID-19: webpagina van het American Institute for Conservation (AIC) met heel wat nuttige links naar online materiaal over gezondheid en veiligheid van het personeel, desinfecteren van ruimtes en collecties, calamiteitenplanning en de voorbereiding van het sluiten van musea.
 • Caring for Heritage Collections during the COVID-19 Pandemic: een nieuwe hulpbron van het Canadian Conservation Institute (CCI) om erfgoedinstellingen te helpen ervoor te zorgen dat hun collecties en erfgoedobjecten ook tijdens COVID-19 veilig bewaard blijven. Opgemaakt op basis van vragen van collectiebeheerders uit verschillende landen en soorten instellingen. Het CCI maakte bij deze nieuwe hulpbron ook een bijhorend webinar.
 • Collections in lockdown: webpagina van het Britse Collections Trust met links naar tal van nuttige documenten en downloads in verband met het sluiten van erfgoedinstellingen naar aanleiding van COVID-19 en het garanderen van verantwoord collectiebeheer tijdens de sluiting. Met onder andere ook een video-opname van een vragenuurtje over collectiebeheer tijdens lockdown.
 • Heritage in times of COVID: webpagina van ICCROM (International Centre for the Study of the Preservation and Restoration of Cultural Property) me tips, interessante verhalen en links naar online bronnen in verband met het beheer van erfgoedcollecties in tijden van COVID-19.
 • Cultural Institutions Crisis Response: een online cursus van Museum Study met tal van verwijzingen naar online materiaal over hoe gecontroleerd een museum te sluiten, business continuity, het organiseren van thuiswerk, het opzetten van publiekswerking op afstand en financiële stabiliteit. Inschrijven voor deze cursus is gratis.
 • Collections Care in the Age of COVID-19: een opname van een live Facebook-event van Connecting to Collections Care (C2C Care) met een aantal collectiebeheerders over opslag van collecties, calamiteitenplanning en de uitdagingen van het thuiswerken.
 • COVID-19 Resources & Information for the Museum Field: webpagina van de American Alliance of Museums (AAM), onder meer met info over collectiebeheer tijdens een pandemie en het voorbereiden van de sluiting van het museum.
 • COVID-19 Resource Hub: webpagina van het Smithsonian Cultural Rescue Initiative met verwijzingen naar online hulpbronnen voor musea, archieven, erfgoedbibliotheken, historische sites enzovoort. Onder andere over collectiebeheer tijdens een pandemie.

COVID-19: informatie voor de cultureel-erfgoedsector

Bent u professioneel of vrijwillig aan de slag in de cultureel-erfgoedsector en bent u op zoek naar informatie over de coronacrisis? Surf dan snel naar faro.be/corona, een themapagina waarop u alle relevante informatie gebundeld terugvindt. 

Foto: Jose Fontano via Unsplash

Jürgen Vanhoutte