MEG Genève wint European Museum of the Year Award 2017

Het Museum voor Etnografie in Genève (MEG) is uitgeroepen tot European Museum of the Year 2017. De European Museum of the Year Awards (EMYA's) worden jaarlijks georganiseerd door het European Museum Forum (EMF). Dit jaar werd de ceremonie gehouden op 6 mei in Zagreb, Kroatië.

Meer dan honderd jaar na de eerste opening heeft het Museum voor Etnografie zijn missie en visie succesvol kunnen actualiseren en weet het zijn publiek op een nieuwe manier te benaderen. Centraal daarbij staat een multiculturele en interdisciplinaire aanpak. De aandacht voor diversiteit is dan ook groot en leidt o.a. tot het voortzetten van wereldwijd etnografisch onderzoek. Ook de wil om het museumprogramma uit te voeren in nauwe samenwerking met andere instellingen, staat hoog op het prioriteitenlijstje van het museum.

Het museum stelt 70.000 voorwerpen tentoon uit meer dan 1.500 culturen, een collectie die erg in de smaak valt bij het grote publiek en bij menig kunstliefhebber. De etnografische collecties zijn bovendien vrijwel volledig online toegankelijk. Die werkwijze is gestoeld op de diepgewortelde filosofie dat de culturele diversiteit en het erfgoed van verschillende culturen aan het breedst mogelijke publiek moeten worden getoond.

Summer school

Lucie Monet, conservator aan het MEG, neemt deze zomer voor de tweede keer deel aan de summer school ‘Etnographic collections, aspects of research, preservation and conservation’ in Antwerpen.

Deze summer school wordt georganiseerd van 23 tot en met 31 augustus door de Universiteit Antwerpen in samenwerking met Etnocoll, het Belgisch platform voor etnografische collecties dat gefaciliteerd wordt door de Koning Boudewijnstichting en FARO. Gedurende een week brengt de summer school experten uit binnen- en buitenland op een collaboratieve en interdisciplinaire manier samen.

Verdere informatie vindt u terug op de website van de Universiteit Antwerpen. Er is nog mogelijkheid tot inschrijven!

Alle blogposts van de editie 2016 kunt u terugvinden op de FARO-website.

Julie Lambrechts