Integrale aanpak brandpreventie staat centraal op studiedag

Signalisatie nooduitgang. Foto: monicore via Pixabay, CC0

Op dinsdag 25 juni 2019 organiseert FARO samen met Johnson Controls en gastheer de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België een studiedag over brandpreventie. Bent u verantwoordelijk voor de veiligheid en de beveiliging in uw museum? Of bent u als collectiebeheerder betrokken bij het opmaken of updaten van het calamiteitenplan? Dan mag u op deze studiedag beslist niet ontbreken. 

Brand, niets nieuws

We blijven brandrisico’s onderschatten. Nochtans was vuur al vaker een grote vijand van erfgoed. De brand in de Notre-Dame van Parijs ligt nog vers in ons geheugen en liet diepe sporen na. In september 2018 verwoestte een brand in het Nationaal Museum van Brazilië niet alleen een groot deel van de collectie maar ook het resultaat van zo'n 200 jaar werk, onderzoek en kennis. En ook in Vlaanderen zijn er al heel wat branden geweest. In Antwerpen bijvoorbeeld werden de Sint-Pauluskerk (1968) en de Carolus Borromeuskerk (1718 en 2009) door brand getroffen, en in Mechelen viel de Sint-Romboutskathedraal (1972) ten prooi aan vlammen.

Hebben we dan niets geleerd uit deze ervaringen? Toch wel. Vroeger, en dan vooral in de periode voor de 19e eeuw, werden branden vaak verklaard als eens straf van God. Van brandpreventie was er weinig sprake. Onder meer door de industriële revolutie werden brandrisico’s nog acuter en kwam de brandpreventie pas echt op gang. In België zou pas na de vreselijke brand in de Brusselse Innovation (1967) de wetgeving, de brandweer én de publieke perceptie fundamenteel veranderen.

Onderneem en doe er iets aan

Op de studiedag 'Brandpreventie' lichten we toe hoe u brandpreventie integraal kunt aanpakken. Bovendien komen de laatste updates over de (materiaal)technische aspecten rond brandveiligheid aan bod. Welke brandblussystemen zijn bijvoorbeeld het minst schadelijk voor de collectie? Wat met branddetectie en voice evacuation? We maken alle tips concreet door af te sluiten met een rondleiding door de gebouwen van de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten.

Kortom: een niet te missen afspraak als u werk wilt maken van een doordachte aanpak voor brandveiligheid. Meer informatie over het programma vindt u in de FARO-kalender. Op die pagina kunt u zich ook inschrijven.

Foto: monicore via Pixabay, CC0

Julie Lambrechts