Publiek-private samenwerking in de strijd tegen kunst- en erfgoedcriminaliteit

Beveiligingscamera. Myotus via Wikimedia Commons, CC BY-SA 4.0

Op 8 november 2024 organiseert GRACE in de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België een conferentie over publiek-private samenwerking in de strijd tegen kunst- en erfgoedcriminaliteit.

GRACE is het recent opgerichte expertisecentrum over kunst- en erfgoedcriminaliteit van de Universiteit Gent en het MSK Gent. In het netwerk zetelen experts uit politie- en justitiediensten, criminologen en mensen uit de museum- en erfgoedwereld. Deelnemers komen uit Vlaanderen, het federale niveau en uit Nederland.

Het thema van de studiedag leidt al snel naar de samenwerking tussen beveiligingsfirma’s en overheidsdiensten. Maar ook mensen zoals u en ik, veilinghuizen, museum- en erfgoedmedewerkers, journalisten enz. kunnen hun steentje bijdragen in de strijd tegen de diverse vormen van criminaliteit die de kunst- en erfgoedwereld treffen.

De bestrijding van kunst- en erfgoedcriminaliteit is natuurlijk een diverse en internationale kwestie, wat zich weerspiegelt bij sprekers en panelleden. Naast sprekers uit eigen land, worden er ook deelnemers uit Nederland en het Verenigd Koninkrijk verwacht, net als een lid van Interpol.

Het volledige programma vindt u op de website van de Universiteit Gent, waar u zich ook kunt inschrijven.


Foto: Beveiligingscamera. Myotus via Wikimedia Commons, CC BY-SA 4.0

Jan De Smedt