Zet jongeren aan het werk op de YOUCA-dag

Drie mensen kijken op een laptop en wijzen iets aan. Foto: John Schnobrich via Unsplash

Zet u graag uw schouders onder jongerenengagement? Draagt u de toekomstige generaties een warm hart toe? Doe dan mee aan de YOUCA Action Day. Meer dan 15.000 leerlingen over heel Vlaanderen en Brussel maken op 17 oktober een dag de werkvloer onveilig. Hun loon, 60 euro, schenken ze aan sterke jongerenprojecten wereldwijd.

De editie van dit jaar staat volledig in het teken van jongeren die zich inzetten voor het recht op een gezonde, veilige en duurzame buurt.

Meedoen is simpel: nodig een of meerdere jongeren een dag uit op uw werkplek, laat hen de arbeidsmarkt ontdekken en dompel u onder in de frisse perspectieven van deze tijdelijke werknemers. Kortom: maak deel uit van deze onvergetelijke ervaring en steun de toekomstdromen van jongeren wereldwijd! 

Waarom deelnemen? 

  1. U draagt rechtstreeks bij aan de ondernemingen van geëngageerde jongeren in België, Burundi en Gaza en ondersteunt hen bij het aanpakken van maatschappelijke uitdagingen. Dankzij uw steun kunnen jongeren van hun buurt een duurzame en rechtvaardige plek maken om in op te groeien. 
  2. U ontvangt jong potentieel op de werkvloer. Een nieuwe blik nodig op een product of strategie? Nood aan een opfrissing van uw sociale media? Graag een extra paar helpende handen van een jonge enthousiasteling? De YOUCA Action Day maakt het allemaal mogelijk. Als sociale organisatie of overheidsorganisatie profileert u zich bovendien bij jonge burgers en potentiële vrijwilligers. 
  3. Elk jaar krijgt de YOUCA Action Day heel wat aandacht van zowel nationale als regionale pers. Grijp uw kans en wie weet staat uw organisatie in de schijnwerpers! 
  4. De YOUCA Action Day is een uitgelezen kans om uw MVO-beleid te bekrachtigen. Zet woorden om in daden en toon de buitenwereld, uw doelgroep en medewerkers dat u Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen hoog in het vaandel draagt. 

Praktisch

De YOUCA Action Day werkt met een jobbank. Op deze website komen werkgevers in contact met jongeren en plaatsen ze vacatures voor een of meerdere jobs.

Het aanbod is breed: van een winkelbediende en een dierenverzorger, over een burgemeester, een groendienstmedewerker en een verpleegkundige, tot een journalist, of een extra kracht bij de brandweer … Op de YOUCA Action Day gaan jongeren werkelijk overal aan de slag. Aarzel dus zeker niet om ook bij u op de werkvloer een plekje aan te bieden! Hier vindt u alle belangrijke informatie: 

  • Wat? Hoe? Om mee te doen aan de YOUCA Action Day surft u naar jobbank.youca.be en registreert u zich als werkgever. Via deze online tool komen jongeren, hun leerkrachten en werkgevers met elkaar in contact. U kiest zelf hoeveel jobs u aanbiedt en per job geeft u 60 euro aan het project van 2024. De betaling verloopt via de jobbank. U kunt kiezen om meteen te betalen of achteraf. U ontvangt altijd een factuur. Met vragen en administratieve bedenkingen kunt u terecht bij de YOUCA-helpdesk (flo@youca.be). 
  • Wie? De deelnemende jongeren komen uit het vierde tot en met het zevende jaar secundair onderwijs en zijn gemiddeld 16 à 17 jaar oud. 
  • Verzekeringen? De school van de leerling schrijft de YOUCA Action Day in als een extra-murosactiviteit. Dat betekent dat de verzekering van de school de jongere dekt. YOUCA vzw gaat een extra verzekering aan voor schade aan toevertrouwde materialen. U hoeft zich dus geen zorgen te maken, de leerling is volledig verzekerd.
  • Dimona-aangifte? Omdat de YOUCA Action Day een extra-murosactiviteit voor een school is, is het niet nodig een Dimona-aangifte te doen. De extra-murosactiviteit zorgt voor een legale omkadering van de actiedag. U moet de leerling dus niet inschrijven als jobstudent. Da’s al een zorg minder! 

Timing

Vanaf 1 september beginnen jongeren aan het sollicitatieproces, waarbij de jobbank u op de hoogte houdt van wie er geïnteresseerd is in uw vacature(s). Graag meer info? Check dan zeker de praktische handleiding voor werkgevers.

Ontvangt u  graag de werkgeversbrochure waarin alle info mooi gebundeld staat? Contacteer kaisa@youca.be

Foto: John Schnobrich via Unsplash

Jacqueline van Leeuwen