Internationale Dag van het Vrijwilligerswerk: doet uw erfgoedorganisatie ook mee?

Een vrijwilliger helpt bij het inscannen van tekstaffiches in het Stadsarchief Gent (c) Stadsarchief Gent.

5 december is de Internationale Dag van het Vrijwilligerswerk. Ook u kunt meewerken en zo uw vrijwilligers nog eens extra in de bloemetjes zetten.

Doet u iets om de vrijwilligers te bedanken in uw museum, archief, erfgoedcel, vereniging, erfgoedbibliotheek …? Laat het weten en deel het op 5 december. Alle informatie vindt u op de website van het Vlaams Steunpunt voor Vrijwilligerswerk, dat deze internationale dag coördineert in Vlaanderen.

Vrijwilligerswerk in de erfgoedsector

Ook in de erfgoedsector groeit en bloeit het vrijwilligerswerk. De voorbije jaren heeft FARO meegewerkt aan drie brochures over vrijwilligerswerk, helemaal op maat van erfgoedorganisaties. Deze publicaties kunt u gratis downloaden via de website van FARO:

  • Geweldig en gewild. 50 praktijkverhalen over vrijwilligerswerk in de erfgoedsector (2017)
    Deze bundel bevat maar liefst vijftig inspirerende voorbeelden van het vrijwilligerswerk, verspreid over heel Vlaanderen en Brussel.
  • De vijf V’s van het vrijwilligersbeleid. Stappenplan voor een succesvolle vrijwilligerswerking in je erfgoedorganisatie (2016)
    Deze brochure zit boordevol met praktische tips om uw vrijwilligersbeleid op de sporen te zetten. De vijf V’s staan voor de verschillende fases die een vrijwilliger normaal doorloopt binnen uw organisatie: vind, verwelkom, versterk, verbeter en een (begeleid) vertrek. Per fase krijgt u heel wat mogelijke acties, concrete tips, voorbeelden en aandachtspunten om uw vrijwilligersbeleid vorm te geven.
  • ABC van het vrijwilligerswerk in de erfgoedsector (2014)
    Op een laagdrempelige manier behandelt dit ABC tal van nieuwe inzichten, modellen en succesfactoren voor het vinden, begeleiden en motiveren van uw vrijwilligers. Ook krijgt u uitleg bij een aantal nieuwe en bijzondere vormen van vrijwillige inzet. Zo staan we stil bij familievrijwilligers, geleid vrijwilligerswerk, opstapvrijwilligers, uitzendvrijwilligers en online vrijwilligers.

Op de foto: een vrijwilliger helpt bij het inscannen van tekstaffiches in het Stadsarchief Gent (c) Stadsarchief Gent.

Gregory Vercauteren