FARO start collegagroep 'vrijwilligerswerk in de erfgoedsector'

Vrijwilligerswerk is belangrijk voor talloze erfgoedorganisaties. Tegelijk kruipt er ook heel wat tijd en energie in het uitbouwen van een hedendaags en motiverend vrijwilligersbeleid. Daarom start FARO in het najaar van 2014 een collegagroep op over vrijwilligerswerk in de erfgoedinstellingen. In deze collegagroep delen we ervaringen en behandelen we gemeenschappelijke vragen en uitdagingen.

Naast het omvangrijke verenigingsleven zijn er in Vlaanderen duizenden vrijwilligers die zich inzetten in cultureel-erfgoedinstellingen die vooral draaien op de inzet van betaalde beroepskrachten. Denk aan musea, archiefinstellingen, erfgoedbibliotheken, cultureel-erfgoedcellen en andere cultureel-erfgoedorganisaties.

Al dit vrijwilligerswerk is onmisbaar en onbetaalbaar. Maar het vinden en binden van vrijwilligers vraagt ook een stevige investering van de organisatie in kwestie. Daarom start FARO  in het najaar van 2014 een collegagroep op over vrijwilligerswerk in de erfgoedinstellingen. In deze collegagroep delen we ervaringen en behandelen we gemeenschappelijke vragen en uitdagingen. Wat houdt een motiverend vrijwilligersbeleid in? Welke rechten en plichten hebben vrijwilligers en erfgoedorganisaties? Wat betekent een competentiebeleid voor vrijwilligers? Hoe kunt u kwetsbare groepen inschakelen als vrijwilligers? En hoe kunnen erfgoedorganisaties omgaan met nieuwe vormen van vrijwillige inzet, zoals geleid vrijwilligerswerk, online volunteering of maatschappelijke stages?

Dit zijn slechts enkele vragen die aan bod kunnen komen in deze collegagroep. De concrete thema’s en insteken van deze collegagroep bepalen we immers samen met de deelnemers. We wisselen onderling ervaringen uit en, indien nodig, zorgen we voor input door externe deskundigen.

De eerste bijeenkomst van deze collegagroep vindt plaats op 11 september van 14.00 tot ca. 16.00 uur, bij FARO (Priemstraat 51, 1000 Brussel). In deze startvergadering brainstormen we over de belangrijkste tendensen in het vrijwilligerswerk en de impact ervan voor de erfgoedsector. Vervolgens bespreken we welke thema’s in deze collegagroep verder aan bod zullen komen.

Voor wie?
Deze collegagoep is er voor professionals die werken met en voor erfgoedvrijwilligers: medewerkers of vrijwilligerscoördinatoren in een archief, museum, erfgoedbibliotheek, erfgoedcel of een andere erfgoedorganisatie.
Deelname is gratis. Wie zich inschrijft voor de collegagroep, krijgt ook een gratis exemplaar van de brochure ABC van het vrijwilligerswerk.

Aantal bijeenkomsten
Op de eerste bijeenkomst van 11 september bepalen we de thema’s die tijdens deze collegagroep aan bod zullen komen. Op basis van deze thema’s zullen we vervolgens beslissen hoeveel keer deze groep zal bijeenkomen. We mikken op zo’n 5 à 6 bijeenkomsten in het totaal.

Interesse?
U kan zich voor deze collegagroep inschrijven door een mail te sturen naar gregory.vercauteren@faronet.be of tine.vandezande@faronet.be.

Hebt u vragen over deze collegagroep? Neem dan contact op met:

 

Gregory Vercauteren