Drie nieuwe kwaliteitslabels toegekend

Kwaliteitslabels

Drie instellingen - Musea Brugge, het Stadsarchief Brugge en het intergemeentelijk samenwerkingsverband Stadsarchief Poperinge-Gemeentearchief Vleteren - ontvingen deze week een kwaliteitslabel.

Naar het voorbeeld van andere Europese landen bestaan er basisvoorwaarden waaraan een professioneel museum moet voldoen. In Vlaanderen kunnen naast musea ook culturele archiefinstellingen en erfgoedbibliotheken een kwaliteitslabel aanvragen voor hun collectiewerking.

Duurzaam en kwaliteitsvol

Door het toekennen van kwaliteitslabels, waar geen subsidiëring aan verbonden is, draagt de Vlaamse overheid bij tot een duurzame en kwaliteitsvolle cultureel-erfgoedwerking. Minister Sven Gatz: “Het hebben van een kwaliteitslabel toont aan dat het cultureel erfgoed binnen een organisatie in goede handen is, dat er zorg- en duurzaam mee wordt omgesprongen en dat het cultureel erfgoed wordt beheerd volgens de regels van de kunst. Het schept vertrouwen tegenover derden, zoals andere musea, erfgoedbibliotheken of archieven, schenkers, bruikleengevers, cultureel-erfgoedgemeenschappen, het publiek en financiële partners als sponsors, verzekeraars of andere overheden. En het geeft voor de samenleving garanties naar de toegankelijkheid en de toekomst van het cultureel erfgoed. Het kwaliteitslabel is een erkenningsinstrument voor musea, culturele archiefinstellingen en erfgoedbibliotheken.”

In het nieuwe Cultureel-erfgoeddecreet vormt het de voorwaarde voor het aanvragen van project- en/of werkingssubsidies. In totaal zijn er nu 95 erkende cultureel-erfgoedorganisaties die een collectie beheren. Het gaat om 19 culturele archiefinstellingen, 9 erfgoedbibliotheken en 67 musea.

Het volledige persbericht leest u op de website van minister Gatz.

Meer over het toekennen van kwaliteitslabels vindt u hier.

faro