Tate Sensorium spreekt alle zintuigen aan

Tate Britain. Tony Hisgett via Wikimedia Commons. Uploaded by Magnus Manske, CC BY 2.0

Kunnen smaak, aanraking, geur en geluid de manier waarop we kunst 'zien' veranderen? Dat is de vraag die Tate Britain wou beantwoorden met de tentoonstelling Tate Sensorium.

Want hoewel musea en tentoonstellingen hoofdzakelijk visueel zijn, zijn mensen dat niet. Ons brein begrijpt de wereld door de informatie te combineren die onze vijf zintuigen doorsturen. Tentoonstellingsbouwers experimenteren al tientallen jaren met methodes die al onze zintuigen aanspreken. Met geluid is er al wat mogelijk, maar reuk, smaak en tast zijn nog afwezig.

Tate Sensorium presenteerde de bezoeker een immersieve opstelling met vier schilderijen uit de Tate-collectie. Mensen konden geluiden, geuren, smaken en fysieke vormen beleven die waren geïnspireerd op deze kunstwerken. Tegelijk werden de fysiologische reacties van de bezoekers gemeten dankzij zeer gesofisticeerde meetapparatuur. Het experiment gaf meer inzicht in de diepere beleving van een immersieve tentoonstelling.

Tate Sensorium kreeg heel veel weerklank in de internationale pers, getuige daarvan dit BBC-nieuwsitem of deze recensie in The Guardian.

Op dinsdag 4 december geeft Peter Law, hoofd productie van Flying Object, dat Tate Sensorium ontwikkelde, de openingskeynote van onze conferentie Erfgoed & Immersieve Storytelling. Een unieke kans om het verhaal achter de meest spraakmakende immersieve tentoonstelling van het laatste decennium uit eerste hand te horen. Schrijf u dus nu in!

Foto: Tate Britain. Tony Hisgett via Wikimedia Commons. Uploaded by Magnus Manske, CC BY 2.0

Bart De Nil
erfgoed & immersieve storytelling
Conferentie