Schreef u al in voor de Winter School Archives & Outreach in Antwerpen?

Andrew Payne

De Winter School Archives & Outreach 2019 verwelkomt momenteel deelnemers uit België, Nederland, de Verenigde Staten, Canada en Israël. En ook u kan er bij zijn, want er zijn nog vijf vrije plaatsen beschikbaar. Wees er snel bij, want we aanvaarden slechts twintig deelnemers!

Hands-on

De Winter School vindt plaats van maandag 28 januari tot en met vrijdag 1 februari 2019 in Antwerpen. Speciaal voor deze  vijfde jubileumeditie wisselen we het geweer van schouder en verleggen we de focus van educatie naar het ontwikkelen van outreachprogramma's voor geestelijke gezondheid. Afhankelijk van hun ervaringsniveau worden de deelnemers gedurende vijf dagen begeleid bij het ontwikkelen van een aanbod, bedoeld voor mensen met dementie in een woonzorgcentrum of kwetsbare mensen in lokale gemeenschappen. Een goed voorbeeld hiervan is het piloottraject Kleine documenten, Grote verhalen in het Letterenhuis.

De deelnemers komen in contact met een breed scala aan methodieken en instrumenten die al worden gebruikt door inspirerende cases en waarbij documentaire collecties worden ingezet voor het verbeteren van het welbevinden van specifieke doelgroepen. Verschillende gerenommeerde specialisten uit de geestelijke gezondheidszorg bieden bijkomende inspiratie.

Unieke locaties

We organiseren de sessies in enkele van de meest iconische archief- en bibliotheekgebouwen in de Lage Landen. De workshops worden gegeven door het Stadsarchief Antwerpen, gehuisvest in het indrukwekkende Felixpakhuis, een 19e-eeuwse opslagplaats voor koffie, graan, kaas en tabak. Verder zijn we ook een dag lang te gast in het Letterenhuis. De  slotzitting van de Winter School, op vrijdagmiddag 1 februari, vindt plaats in de Nottebohmzaal van de Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience, een van de best bewaarde geheimen van Antwerpen.

Voor deze speciale editie gingen FARO en The National Archives, de organisatoren van de Winter School, de samenwerking aan met het FelixArchief, het Letterenhuis, de Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience en de HerstelAcademie Antwerpen.

Meer informatie en hoe u zich kan inschrijven vindt u in een document in de FARO-kalender.

Foto: Andrew Payne, hoofd educatie en outreach The National Archives UK (c) FARO

Bart De Nil