Archieven voor welzijn

Lies Galle, Foto: FARO

Ook archieven kunnen een waardevolle bijdrage leveren aan het welzijn en de gezondheid van mensen. Daarmee bedoelen we niet alleen de ‘historische sensatie’ die mensen beleven wanneer ze in contact komen met historische documenten. Archieven kunnen mensen ook prikkelen, inspireren en aanmoedigen om hun ervaringen uit te wisselen en dieper in te gaan op deze ervaringen. Alle archiefinstellingen beschikken over een haast onuitputtelijke bron van documenten waarmee aansluiting kan worden gevonden bij de interesses en de leefwereld van kwetsbare mensen.

Literair erfgoed en geestelijke gezondheidszorg

Dat heeft het Letterenhuis in Antwerpen zeer goed begrepen toen het samen met FARO, Iedereen Leest en de Herstelacademie Antwerpen het piloottraject Kleine documenten, Grote verhalen ontwikkelde voor mensen die een verhaal willen brengen over hun psychisch herstel.

Tijdens een reeks van sessies werken de deelnemers aan een aantal persoonlijke getuigenissen, waarbij ze zich laten inspireren door teksten en verhalen van schrijvers uit de collecties van het Letterenhuis. Ondertussen werden er al twee sessiereeksen georganiseerd die telkens werden afgesloten met een toonmoment.

In onderstaand filmpje kan u kennismaken met Lies Galle, in het Letterenhuis de drijvende kracht achter Kleine documenten, Grote verhalen. Lies stelt het piloottraject aan u voor tijdens de internationale conferentie Participation in cultural heritage for mental health recovery, die we op 29 en 30 november organiseren in Museum Dr. Guislain in Gent. Schrijf u nu in!

Veerkrachtig met cultureel erfgoed

Kan u niet wachten tot eind november? Kom dan op 5 oktober langs in het Letterenhuis tijdens Veerkrachtig met cultureel erfgoed. U krijgt er een exclusieve blik op de resultaten van enkele van de FARO-piloottrajecten Erfgoedcollecties, gezondheid en welzijn. Ondertussen kan u een workshop of een presentatie meepikken over interessante en inspirerende voorbeelden van erfgoedinstellingen die mee het taboe rond geestelijke gezondheid helpen te doorbreken.

Veerkrachtig met cultureel erfgoed wordt georganiseerd tijdens de Tiendaagse van de Geestelijke Gezondheid in Antwerpen. U vindt volledige programma op de website van stad Antwerpen.

Foto: (c) FARO

Bart De Nil