Maak eens een houten lepel

Man die een houten lepel snijdt. By Christoph Braun [CC0], from Wikimedia Commons

Was u al eens op vakantie in Wales? Dan is de kans groot dat ook u teruggekeerd bent met een traditionele Welshe lovespoon in uw bagage. Oorspronkelijk werden deze decoratief gesneden houten lepels gemaakt door jonge mannen en als teken van liefde geschonken aan het meisje dat ze het hof maakten. In de loop der tijd werd het ontwerp van de liefdessymbolen steeds ingewikkelder, waardoor de lovespoons vooral de vaardigheid van de houtsnijder gingen weerspiegelen. Het werden uiteindelijk decoratieve ambachtelijke objecten die aan de muur kwamen te hangen.

“Craft has the power to save us all”

De lovespoon brengt ons naadloos bij een opiniestuk van Rhik Samadder in The Guardian over de positieve effecten van ambachten op ons welzijn. Naar aanleiding van zijn bezoek aan een event “for makers and doers” schrijft Samadder onder meer hoe het traditioneel snijden van houten lepels een groepsactiviteit is geworden die veel mensen blij maakt. Hij maakt daarbij de bedenking dat ambachten uitermate belangrijk zijn in het bekampen van grote maatschappelijke uitdagingen en dus de hipsterhype ruimschoots overstijgen: “There is something about making things that many of us are missing out on. An inherent mindfulness, a state of flow. It needn’t be solitary – the emphasis at Make More is on group workshops and skill sharing. It’s an essential way to un-knit our current crisis of mental health.”

Welldoing

Samadder verwijst in zijn opiniestuk naar het woord welldoing. Een tijdje geleden hebben we al bericht over de band tussen het maken van dingen en welzijn. We deden toen een oproep om tijdens Erfgoeddag, op zondag 28 april 2019, het verband te leggen tussen traditionele ambachten en welzijn. Uiteraard kan u een gezamenlijke workshop met  kwetsbare doelgroepen integreren in uw programma. Of u kan in groep iets maken, zoals bijvoorbeeld het traditioneel snijden van een houten lepel. Hoe u dat moet doen, vindt u online.

Foto: Man die een houten lepel snijdt. Christoph Braun via Wikimedia Commons,CC0.

Bart De Nil
Erfgoeddag 2019
erfgoeddag
ambachten