Hoe samen dingen maken het welzijn verbetert

Newcastle

De BBC-reeks MAKE! Craft Britain laat zien hoe traditionele ambachten mensen kunnen verbinden. Voor de Britse onderzoekster Sue Venn vormt de reeks een bevestiging van en een perfect voorbeeld van haar onderzoek dat nagaat hoe het welzijn van mensen kan worden verbeterd door ze onder te dompelen in uitdagende activiteiten. Het gaat dan niet zozeer om wat je doet, maar wel om waar en met wie je dat doet. En net die aspecten zorgen ervoor dat het maken van dingen zo belangrijk is voor het welzijn.

Sue Venn verwijst in haar artikel onder meer naar de aantrekkingskracht van het aanleren van traditionele vaardigheden. Het museum Weald and Downland in Singleton speelt hierop in door een uitgebreid cursusaanbod aan te bieden in traditionele landelijke ambachten, variërend van bijenteelt en hakhoutbeheer tot steenhouwen. Rode draad doorheen dit aanbod zijn de museumcollecties, het landschap en de activiteiten van het museum.

Men shed

Dingen maken kan ook een manier zijn om mannen te bereiken die zich minder goed kunnen uiten in de traditionele groepsactiviteiten met cultureel erfgoed, waarbij communicatie belangrijk is. In een vorige blog verwees ik naar het model van Men Sheds of werkhuizen waar mannen deelnemen aan praktische groepsactiviteiten zoals houtbewerking of tuinieren, om zo vaardigheden te leren en contacten te leggen. Tijdens een werkbezoek vorig jaar aan een erfgoedproject in een sociale wijk in Newcastle (foto) kon ik deze werkwijze ook zelf meemaken.

De volgende editie van Erfgoeddag op zondag 28 april 2019 trekt volop de ambachtelijke kaart met het thema 'Hoe maakt u het?'. U kan in uw activiteit het verband leggen tussen traditionele ambachten en welzijn door bijvoorbeeld een gezamenlijke workshop met een kwetsbare doelgroep te integreren.

Bart De Nil