Onder lagen tijd bedekt. Muurschilderingen in het Hof van Busleyden

Deel van de gerestaureerde muurschilderingen

Iedere tweede en vierde dinsdag van de maand neemt de lezingenreeks Soirée Lamot je mee achter de coulissen van het Mechelse erfgoed. Eind februari gaf restauratrice Linda Van Dijck tekst en uitleg bij de restauratie van de rijke, 16e-eeuwse muurschilderingen. Wat komt er allemaal bij zo’n restauratie kijken? En welke technieken werden gebruikt om die ‘lagen tijd’ weg te werken? Zopas werd de restauratie afgerond.

Erfgoed en wetenschap

De organisatoren nodigen telkens een deskundige uit die gepassioneerd én op een toegankelijke manier vertelt over zijn of haar onderzoek. Zo maakt het publiek kennis met de vele gezichten van erfgoed en leer je meer over de geschiedenis, zowel over de petite histoire als over de grootse feiten. Elke reeks van Soirée Lamot krijgt een thema als rode draad. In februari en maart diepten vier sprekers het thema ‘erfgoed en wetenschap’ uit. Daarna kwamen de helden van de voorbije Erfgoeddag aan de beurt.
 

Vergeten renaissancetaferelen

In het Hof van Busleyden getuigen muurschilderingen in een kleine kamer van de rijkelijke 16e-eeuwse decoratie. Deze olieverfschilderingen werden in de loop van de eeuwen meerdere keren overkalkt. In de 19e eeuw werden ze opnieuw ontdekt. Ze werden blootgelegd en gedocumenteerd met kopieën op doek en foto’s. Om het afschilferen te stoppen werden ze met was doordrenkt. Vandaag is deze waslaag verdonkerd en vervuild.

De muurschilderingen werden nu geconserveerd en gereinigd door Marie-Hélène Ghisdal en Linda Van Dijck. Deze ingreep werd voorbereid met historisch en materiaaltechnisch onderzoek, in het bijzonder door studiebureau De Clercq en Petra Maclot (1999-2000) en cvba Examino (2007). In 2011 behaalde Sofie Stuyck haar masterdiploma conservatie/restauratie muurschilderkunst met een scriptie over het gebruik van wasmengsels als conservatietechniek. De kamer in het Hof van Busleyden werd als casestudy uitgewerkt.

Master kunstgeschiedenis en archeologie (VUB) en restaurator van muurschilderingen Linda Van Dijck gaf uitleg over de onderzoeken en technische ontwikkelingen rond de conservatie van muurschilderkunst. Ze belichtte de onderzoeks- en conservatietechnieken die in het Hof van Busleyden werden toegepast. Je leest meer over het onderzoek en het iconografisch materiaal in de bijlage die je hieronder kunt ophalen. Of bekijk de reportage van de regionale televisie RTV.


Laatste held

Op donderdag 14 juni vindt de laatste Soirée Lamot uit de heldenreeks plaats. De titel van deze lezing luidt: ‘Vaderlandse Helden na de 'Groote Oorlog'. Kardinaal Mercier en burgemeester Dessain.’ Meer info vind je op de website van de Erfgoedcel Mechelen. Soirée Lamot is een initiatief van de Erfgoedcel Mechelen en Lamot, in samenwerking met Vormingplus Regio Mechelen.
 

Welke rol spelen wetenschappelijke technieken in jouw organisatie of instelling? Toon en deel het op Erfgoeddag.


 

Vrije tags
restauratie
Mechelen
muurschilderingen
renaissance
Hof van Busleyden
Soirée Lamot