Leonardo en Het Laatste Avondmaal | Ross King

Het laatste avondmaal in Lego - Brendan Powell Smith

Het Laatste Avondmaal is een van de beroemdste kunstwerken ter wereld. De fresco werd geschilderd door Leonardo Da Vinci in opdracht van hertog Ludovico Sforza in de refter van het Santa Maria delle Grazie-klooster in Milaan. Het resultaat was helaas erg onderhevig aan de tand des tijds

Met dit meesterwerk van Leonardo Da Vinci ging ongeveer alles mis wat er met een muurschildering mis kan gaan. Twintig jaar nadat Leonardo het werk had voltooid, begon de verf al af te bladeren. De fresco had te lijden onder de damp en de rook uit de keuken en was bovendien op een vochtige muur geschilderd. Onder Napoleon werd de refter gebruikt als paardenstal en in de Tweede Wereldoorlog viel er een bom op. Tussendoor was er ook nog een overstroming die het gebouw onder water zette. Maar het ergste van al is misschien wel dat Het Laatste Avondmaal in de loop van de eeuwen rampzalige restauraties onderging. Zo verving een van de restaurateurs de voet van de apostel Bartolomeus door een tafelpoot en een hand van de heilige Thomas door een knapperig broodje. De jongste restauratie, die meer dan twintig jaar duurde, van 1977 tot 1999, nam alle latere toevoegingen weg en herstelde zo goed en zo kwaad als mogelijk het fresco zoals het oorspronkelijk uitzag. 
 
Hoe het werk tot stand kwam en hoe het bijna tot een ruïne verviel, wordt vol kleurrijke details verteld in het boek ‘Leonardo en Het Laatste Avondmaal’ van de Canadese schrijver Ross King. 
 
Bevat jouw collectie of archief ook een object die erg onderhevig was aan de tand des tijds? Breng dit verhaal op Erfgoeddag: hoe en in welke omstandigheden is het object in je collectie of archief terecht gekomen, laat het publiek kennis maken met het restauratieproces en vooral, toon het publiek op Erfgoeddag hoe je als cultureel-erfgoedzorger tracht het object tegen de tanende tand des tijds te beschermen. 
 
Leestip: 
 
Afbeelding:
Het Laatste Avondmaal in Lego, door Brendan Powell Smith
 
Filmpje:
In onderstaand filmpje geeft auteur Ross King uitleg over zijn boek ‘Leonardo en Het Laatste Avondmaal’.
 

 

Vrije tags
klimaat
conservatie
restauratie