Inspiratiesessie Kortrijk. Een terugblik

De inspiratiesessies voor Erfgoeddag zijn volop aan de gang. Op woensdag 26 september streek onze karavaan neer bij BUDA::lab, met als gastsprekers Stan Dewaele, Sylvie De Coster en Matthieu Libeert.

BUDA::lab?

BUDA::lab is een openbare werkplaats waar creatieve mensen, ontwerpers, makers, kinderen, studenten en scholen creatief aan de slag kunnen. Het wordt gerund door een community van vrijwilligers in samenwerking met Designregio Kortrijk. BUDA::lab biedt zo een mooie kans om ideeën om te zetten naar projecten, workshops te volgen en nieuwe talenten te ontwikkelen. Via een ruim aanbod van analoge en digitale machines worden mensen uit diverse sectoren en disciplines samengebracht. Project manager Stan Dewaele vertelde over de werking en toonde de deelnemers de hout- en metaalateliers. In het laseratelier wachtte een mooie verrassing, in de vorm van een 3D-geprint Erfgoeddag-logo.

Texture, gelinkt aan vakmanschap

Texture, het museum over leie en vlas, heeft veel linken met het thema ‘Hoe maakt u het?’. Museumconservator Sylvie De Coster vertelde over de plannen van het museum en de invulling van de diverse museumkamers. Ook lichtte ze toe hoe het museum het thema vakmanschap koppelt aan participatie en creatieprojecten. Je leest haar verdiepende uiteenzetting hier. Tijdens een kleine workshop kantklossen werd het nog maar eens bewezen: samen vriendschapsbandjes kantklossen creëert een band! 

De ene vakman is de andere niet

Tot slot vertelde ambachtsman Matthieu Libeert over zijn grote passie, het produceren van composietonderdelen en mallen op maat in kleine reeksen. Met zijn verhaal onderstreepte hij het belang van vakmanschap. Matthieu ontwerpt producten uit onder andere carbon, glasvezel, epoxy ... Alles wat hij vervaardigt, is maatwerk. Hij is ook erg actief op YouTube om mensen te laten zien hoe het maakproces in elkaar zit. Dankzij dat kanaal kan hij nu maatwerk leveren aan klanten over de hele wereld.

Zin om ook een inspiratiesessie bij te wonen?

Dat kan. Er vinden nog sessies plaats in Antwerpen, Brussel en Halle. Van harte welkom! Zin gekregen in het thema 'Hoe maakt u het?'. Lees en download dan alvast de inspiratiebrochure over het thema.

Foto: FARO