Collectioneurs kiezen uit hun koerscollectie

Vlaanderen is zot van de koers en van alles wat met koers te maken heeft. Overal te lande zijn 'koerscollectioneurs' actief. Je kan het zo gek niet bedenken of het wordt verzameld. Op Erfgoeddag biedt het Wielermuseum, dat eind maart de nieuwe naam KOERS. Museum van de Wielersport meekreeg, een forum aan collectioneurs. Ze kozen objecten uit hun rijke collectie en lichten die keuze toe in het prachtige decor van de Paterskerk. Laat ons verzamelen!

Waarom kiezen voor collectioneurs?

Het Erfgoeddag thema 'Kiezen' speelt niet alleen een grote rol binnen museale instellingen maar ook bij verzamelaars, want ook zij moeten noodgedwongen kiezen. Kiezen wat ze bewaren en wat niet, wat ze tentoonstellen en wat ze zullen verkopen om nieuwe aanwinsten te bekostigen. Zowel bij verzamelaars als in musea spelen zaken als selecteren, depotruimte en financiële slagkracht een rol. Tegelijkertijd bestaat er soms nog een terughoudendheid tussen musea en verzamelaars. Met dit project wil het museum die drempel overwinnen: het museum van de wielersport is er ook voor verzamelaars.

Wielercollectioneurs Roeselare

Wielererfgoedgemeenschap

Het idee om een volledige tentoonstelling op te bouwen rond de samenwerking met verzamelaars, was er al even. In het verleden werkte het museum al vaker samen met wielerverzamelaars. Omdat die verzamelaars vaak bijzonder waardevol erfgoed bezitten, vonden de museummedewerkers de tijd rijp om een stapje verder gaan.

Het museum (ondertussen KOERS. Museum van de wielersport) streeft naar het samenbrengen van een wielererfgoedgemeenschap. Dat doet het niet alleen door samen te werken met verzamelaars in het kader van expo’s, maar ook door hen te gaan opzoeken en een blijvend contact uit te bouwen. De uitbouw van een overzichtskaart van wie wat bezit en verzamelt in Vlaanderen zou geweldig zijn. Het kan dan zowel gaan om particulieren als om instellingen zoals archieven en heemkundige kringen.

Op Erfgoeddag wil het museum een nieuwe stap zetten in die doelstelling en tegelijk de bezoekers warm maken voor wielererfgoed. Zo wordt er in de opstelling bewust een lege plek voorzien, waarin ook jij je favoriete wielererfgoed kan melden. 22 april is voor KOERS ook het perfecte moment om expertise uit te wisselen op vlak van bijvoorbeeld registratie en bewaring, en een ideale gelegenheid om blijvend contact te houden met elkaar.

De passie voor de koers en haar verleden is nog steeds bijzonder levendig. Als bezoeker krijgt je de unieke kans om in een oogopslag een rijk aanbod aan Vlaams wielererfgoed te ontdekken: van truien van Eddy Merckx, Tom Boonen en Eli Yserbyt over trofeeën van Patrick Sercu en Rik Van Linden tot zeldzame wielerspelletjes en unieke koersfietsen van profrenners. De tentoonstelling biedt ook een forum aan de verschillende soorten verzamelaars: particulieren, musea, archieven, heemkundige kringen … Zij krijgen de kans om hun werking en collectie voor te stellen aan een wielerminded publiek.

---

Kriebelt het om even langs te gaan? Bewaar dan deze activiteit in jouw Erfgoeddag-programma.