BOON! Aalst │2012. Een feestjaar in Aalst, Vlaanderen, Nederland

Op 15 maart 2012 zou de tedere anarchist, nihilist, moralist, viezentist Louis Paul Boon 100 jaar geworden zijn. De veelschrijver, dichter, columnist, cartoonist, journalist, maatschappijcriticus, verzamelaar en kunstenaar overleed op 10 mei 1979 achter zijn schrijftafel te Erembodegem. Feit is dat de Nobelprijskandidaat geen honderd jaar nodig had om vernieuwend en verrassend uit de hoek te komen. Zijn kritisch gedachtengoed was goed voor meer dan 30.000 bladzijden, zijn kunstenaarstalent voor zo’n 1.000 kunstwerken. Redenen genoeg om een heel jaar lang hulde te brengen aan Boon. Ook op Erfgoeddag.

De stad Aalst brengt samen met tal van partners, hulde aan een groot en veelzijdig artiest. Daarbij wil het BOON!-jaar ervoor te ijveren dat Boon ontdekt, gelezen of herlezen wordt, om jonge mensen te prikkelen voor Boons literaire en kunstzinnige gedachtengoed, om Aalstenaars, Belgen én Nederlanders te bereiken, om de onmiskenbare link tussen Boon en Aalst te onderstrepen…   

BOON! Aalst │2012 trekt alle registers open: literaire invalshoeken worden aangevuld met volkse initiatieven zoals een Boonparade, gedragen door sociaal-artistieke organisaties uit Aalst en omgeving. Het feestjaar dat zich in eerste instantie afspeelt in en rond Aalst, focust ook op andere steden en regio’s. De kern van het programma in Aalst wordt verruimd met Boonactiviteiten op andere plaatsen. Zowel Antwerpen (Letterenhuis, Behoud de Begeerte, Louis Paul Boon-documentatiecentrum, filosofiehuis Het zoekend hert), Gent (De Vooruit) als Brussel (Passa Porta, het Vlaams-Nederlands Huis deBuren, Louis Paul Boonkring) worden medestanders bij de realisatie van een activiteitenpakket.  

Het Boonjaar dat plaatsvindt van 15 maart 2012 tot 7 oktober 2012 wil in eerste instantie de aandacht vestigen op de actuele betekenis van Boon, met de nadruk op ‘Boon als schrijver’. Zowel de auteur zelf als zijn literaire nalatenschap zullen in de schijnwerpers staan. De rebelse kant van Boon, met zijn sympathieën en tegendraadse figuren en bewegingen, en zijn voorliefde voor vrouwelijk schoon, wordt niet uit de weg gegaan. 

Enscenering proces Jan De Lichte


Jan de Lichte, de gekende bandiet, werd na een proces terechtgesteld op de Aalsterse Grote Markt. Erfgoeddag is het uitgelezen moment om een enscenering te laten plaatsvinden van het beruchte proces en de terechtstelling. Voor het spelen van de figuren van Jan de Lichte, de aanklager, de rechter… wordt beroep gedaan op gekende acteurs. Met Aalst verwante strafpleiters, waaronder Jef  Vermassen, vervoegen de rangen.

Haal hieronder het volledige programma op. Er volgt nog een programmawebsite die alle activiteiten groepeert. Je kan ook een filmpje bekijken op de Cobra-website over het vorige Boonjaar, in 1999.

Bijlage
Vrije tags
literatuur
Helden
antiheld
poëzie