Denkt u mee over duurzamer collectiebeheer?

Lerend netwerk. Foto: MetsikGarden via Pixabay.

FARO blijft zich inzetten voor de duurzame ontwikkeling van onze sector. Het samenroepen van een lerend netwerk rond duurzamer collectiebeheer is een nieuwe stap in dat proces. Wil u ook uw steentje bijdragen, dan bent u van harte welkom!

Na de kick-off op 13 juni gaat dit najaar het Lerend netwerk duurzamer collectiebeheer écht van start. Maar wat is dat nu precies, zo'n lerend netwerk? In een lerend netwerk gaan de deelnemers vanuit hun persoonlijk engagement cocreatief aan de slag om nieuwe werkwijzen, producten of inzichten te ontwikkelen (de kennis en de ervaring is immers nog niet voorhanden). Een lerend netwerk leidt ook tot concrete output (bv. een instrument, een publicatie …).

Hoe pakken we dat aan? We plannen een afgebakend traject van vijf sessies, gespreid over een schooljaar (2023-2024). Zo kan iedereen het eigen engagement goed inschatten en plannen.

Sessie 1: vrijdag 13 oktober 2023

De brainstormsessie tijdens de kick-off leverde al heel wat mogelijke invalshoeken op. Die diepen we verder uit door een eerste analyse te maken van de sector. Hiervoor bezorgen we de deelnemers op voorhand een quickscan. Op basis van de bevindingen formuleren we leervragen en bepalen we prioriteiten.

  • Stap 1: deelthema’s en leervragen inventariseren op basis van een quickscan
  • Stap 2: samen zes prioriteiten kiezen
  • Stap 3: opties voor aanpak en eindproduct per prioriteit inventariseren
  • Stap 4: trekkers en taakverdeling bepalen

Voor deze sessie zijn we te gast bij FOMU in Antwerpen.

Sessies 2 tot 4

Tijdens de volgende drie sessies gaan we effectief aan de slag rond de zes gekozen prioriteiten. Dit zijn echte werksessies, waarbij telkens een of twee trekkers de inhoud voorbereiden en het voortouw nemen. De andere deelnemers lezen op voorhand teksten, experimenteren met tools en bundelen hun inzichten tijdens de bijeenkomsten.

Sessie 5

Samen evalueren we hoe ver we zijn geraakt, komen we terug op een aantal transversale vragen en blikken we vooruit naar de toekomst.

Helemaal uw cup of tea?

Inschrijven voor de eerste sessie kan nu via onze kalender. Voor de komende sessies bepalen we later samen de data en locaties; instappen is dan niet meer mogelijk. U betaalt slechts 15 euro per sessie (max. 75 euro in totaal) om de kosten voor de catering te dekken.

Kunt u niet de benodigde tijd vrijmaken, maar heeft u wel een suggestie of praktijkervaring om te delen? Laat het WouterJulie of Tine dan weten per mail.

Via onze blogs houden we u graag op de hoogte van de resultaten uit het Lerend netwerk duurzamer collectiebeheer. En kondigen we in de toekomst ook nieuwe, gelijkaardige initiatieven aan.

Foto: MetsikGarden via Pixabay

Wouter Lammens