Welkom op de Dag van de Trage Weg 2020

Kapelletje, foto genomen tijdens de Dag van de Trage Weg © Trage Wegen

Elk jaar in het najaar zetten honderden wandelaars, fietsers en ruiters de voordelen van trage wegen in de kijker. Op de Dag van de Trage Weg vragen ze meer aandacht voor bedreigde paden, missing links en gaten in het netwerk. Dit jaar vindt het evenement plaats op 17 en 18 oktober.

Tijdens de coronacrisis ontdekten we met z'n allen massaal de waarde van trage wegen. Al wandelend, joggend of fietsend passeerden we langs vergeten dorpwegels, stille paadjes en oude verbindingswegen. Onderweg maakten we kennis met lokaal erfgoed. De Dag van de Trage Weg - feitelijk een tweedaagse - breidt daar in het najaar een verlengstuk aan. Net als andere jaren leest het programma ook nu als een bonte verzameling van grote en kleine activiteiten, georganiseerd door liefhebbers van trage wegen, lokale (erfgoed)verenigingen, steden en gemeenten. Samen geven ze een krachtig signaal voor meer en betere trage wegen.

Naast klassiekers als wandel- of fietstochten langs bekende en minder bekende of zelfs bedreigde en afgesloten paden, zijn er ook creatieve of avontuurlijke initiatieven zoals een fotozoektocht, een vertelling of tentoonstelling. Al dan niet met een drankje achteraf. De echte 'doeners' voeren actie of maken zelf een overgroeid pad weer vrij. Zo organiseren de gemeente Lanaken en Natuurpunt Lanaken samen een fietstocht van 15 kilometer langs een gloednieuwe fietsverbinding. Onderweg komen enkele markante plekken aan bod die hun stempel hebben gedrukt op het landschap in het overgangsgebied tussen Kempen en Haspengouw.

Is er geen activiteit in uw buurt? Geef dan zelf nog een activiteit vorm op, langs of over trage wegen.

Voor het volledige programma, info en inspiratie surft u naar www.dagvandetrageweg.be. Vragen? Neem contact op via info@dagvandetrageweg.be of 09 331 59 26.

Foto: © Trage Wegen

tine vandezande