We schudden u de hand. Hoe maakt u het?

Campagnebeeld Erfgoeddag 2019

Mogen we u voorstellen: het gloednieuwe campagnebeeld van Erfgoeddag 2019. Met in de hoofdrol een hand waarin diverse ambachten vervat zitten. Welke vakvrouwen en -mannen herkent u? Het beeld en de afgebeelde ambachten roepen vragen op. Hoe is het bakkersberoep geëvolueerd? Wat heeft de houtbewerker nodig om zijn stiel te kunnen uitoefenen? En wat maakt een vakman/-vrouw nu precies tot vakman/-vrouw?

Veelzijdige vingers

Een hand met zes vingers? De hand van een echte vakman is erg veelzijdig en draagt een geschiedenis met zich mee. Vaardigheden sluipen immers niet zomaar in de vingers van een ambachtsman. Tijd, engagement en volharding, zonder die drie ingrediënten geen vakmanschap. En net dat maakt de wereld van het vakmanschap nu net zo fascinerend en boeiend. 

Fatinha Ramos

Affiche Erfgoeddag 2019

Ze wordt wel eens de Frida Kahlo van Antwerpen genoemd. Maar liefst veertien jaar lang pendelde deze illustratrice naar het ziekenhuisbed. Ze verbleef zo vaak en lang in het ziekenhuis dat ze haar heil vond in het tekenen. Die passie draagt ze nu met veel liefde en enthousiasme uit. Fatinha's persoonlijkheid en kennis vertalen zich in het campagnebeeld. De wereld van de ambachten is er eentje waarin ze u graag meeneemt. Meer over Fatinha Ramos vindt u op haar website.

Collega Silke Theuwissen verwerkte de hand van Fatinha Ramos in een affiche en een aantal dragers. Spoedig kan u via de Erfgoeddag-pagina's van deze website een aantal flyers, affiches en covers downloaden die u kan gebruiken ter promotie van uw Erfgoeddagactiviteiten. 

Hoe maakt u het?

Ambachten en vakmanschap lopen als een rode draad doorheen deze negentiende Erfgoeddageditie. Erfgoedinstellingen, vakmensen en tal van andere organisaties slaan de handen in elkaar om tot een brede waaier van Erfgoeddagactiviteiten te komen. Maar liefst 950 Erfgoeddagactiviteiten werden deze editie geregistreerd. Nooit eerder lag het aantal hoger. Het thema ambachten leeft, dat staat vast. Raadpleeg het programma met de gratis activiteiten vanaf 28 maart via www.erfgoeddag.be.

tine vandezande