Verliefd op mandenvlechten

Foto Lieve Lieckens tijdens opname filmpje

Toen Lieve Lieckens jaren geleden tijdens de Molenfeesten in Keerbergen een mandenvlechter aan het werk zag, begon het ook bij haar te kriebelen. Dat iemand enkel en alleen met behulp van twee blote handen en 'een hoopje takken' zoiets moois kon creëren, sprak tot haar verbeelding. 

Inmiddels is Lieve zelf ambachtelijk mandenvlechtster. Met meer dan 25 jaar ervaring op de teller, is ze gespecialiseerd in vlechtwerk op maat, het maken van reuzen en het leveren van diverse diensten die gelinkt zijn aan het mandenvlechten. Unieke stukken afleveren is voor haar van primordiaal belang, net als het delen van haar passie met anderen.  

Hoe ze dat doet? Als echte ambachtsvrouw is ze iedere dag bezig met de kwaliteit en de duurzaamheid van haar vakmanschap. Enkel dankzij het gebruik van de juiste materialen en door zorg te dragen voor de natuur, monden haar projecten uit tot ecologische en duurzame creaties. Lieve vindt het belangrijk dat haar manden effectief worden gebruikt in het dagelijkse leven.

Vlechten lukt niet met elke tak

Voor het vlechten van manden heb je eenjarige takken nodig. Die worden speciaal voor dit doel gekweekt, wat betekent dat de takken niet afkomstig zijn van de knotwilg, zoals vaak ten onrechte wordt verondersteld. De takken worden geoogst in de winter, van zodra de blaadjes afgevallen zijn. Vervolgens worden ze gebundeld tot bussels van diverse formaten.

In de loop der jaren verbreedde Lieve Lieckens voortdurend haar kennis en kreeg ze les van mensen uit de hele wereld. Elk land legt immers diverse accenten. De technieken die ze zo aanleerde, verwerkt ze nu in haar creaties.

En tijdens Erfgoeddag?

Op zondag 28 april demonstreert Lieve Lieckens u graag de wonderen van de reuzen. Hoe ziet een reus er onder zijn kleren uit? Hoe wordt een reus gevlochten? Tijdens Erfgoeddag kan u de verschillende creaties van Lieve bewonderen terwijl ze u er zelf alles over vertelt. En wie weet mag u misschien zelf ook een reus dragen? Het programma van Erfgoeddag vindt u vanaf 28 maart online via www.erfgoeddag.be


Foto: Lieve Lieckens tijdens de opname van het filmpje (c) FARO

tine vandezande