Erfgoedvrijwilligers gezocht?! Tips om vrijwilligers voor uw erfgoedevenement te rekruteren en te motiveren

Vrijwilligers van de Erfgoeddagactiviteit in het landbouwmuseum ‘De Nostalgie’ in Uikhoven

Hoe vindt u vrijwilligers voor uw activiteiten op erfgoedevenementen zoals Erfgoeddag, Open Monumentendag, Nacht van de geschiedenis of Open Kerkendagen? Hoe trekt u jonge vrijwilligers aan? En hoe houdt u best rekening met de ‘nieuwe’ vrijwilliger?

Een antwoord op deze en tal van andere vragen krijgt u tijdens de vorming Erfgoedvrijwilligers gezocht?! Tips om vrijwilligers voor je erfgoedevenement te rekruteren en te motiveren.

Evenementen kunnen niet zonder de waardevolle inzet van vrijwilligers. Soms echter is het niet zo evident om de juiste mensen te vinden en te houden. Daarom kan deze vorming erg nuttig zijn. Belangrijk om in het achterhoofd te houden is dat deze cursus er is voor erfgoedorganisaties en deelnemers die lokaal een erfgoedevenement willen organiseren. De workshop biedt een basiskennis aan over het thema.

Samen met Heemkunde Vlaanderen lanceerde FARO in 2016 De vijf V’s van het vrijwilligersbeleidStappenplan voor een succesvolle vrijwilligerswerking in je erfgoedorganisatie. Lesgeefster Daphné Maes schreef mee aan deze brochure. Als consulent van Heemkunde Vlaanderen heeft ze veel praktische tips om u te helpen vrijwilligers te zoeken én te behouden voor uw erfgoedactiviteiten.

De cursus kadert in het vormingstraject Erfgoed in de Praktijk. Dit is het gezamenlijk vormingsaanbod van FARO, Heemkunde Vlaanderen, Herita, Stichting Open Kerken, Familiekunde Vlaanderen en het Davidsfonds. In het kader van een aantal evenementen zoals Erfgoeddag, Open Monumentendag, Nacht van de geschiedenis of Open Kerkendagen organiseren deze partners al een paar jaar laagdrempelige avondcursussen die deelnemers helpen om deze evenementen vorm te geven.

De cursus vindt telkens plaats van 19.00 tot 22.00 uur op onderstaande data en locaties:

  • Donderdag 11 oktober 2018 in Centrum de Vierschaar in Deurle,
  • Maandag 22 oktober 2018 bij JC Castelhof in Dilbeek,
  • Donderdag 8 november 2018 in het stadhuis van Roeselare,
  • Donderdag 22 november 2018 in het stadhuis van Leopoldsburg,
  • Dinsdag 4 december 2018 bij Domein de Renesse in Oostmalle.

Inschrijven kan via deze link.

Foto: Vrijwilligers van de Erfgoeddagactiviteit in het landbouwmuseum ‘De Nostalgie’ in Uikhoven.

tine vandezande