Erfgoeddag een jaar uitgesteld

Erfgoeddag uitgesteld

Erfgoeddag, normaal gezien op zaterdag 25 en zondag 26 april, kan dit jaar niet doorgaan. De risico’s voor de gezondheid van de organisatoren en bezoekers zijn te groot.

Toch zijn de voorbereidingen voor deze editie, in het teken van ‘De Nacht’, niet tevergeefs. De cultureel-erfgoedsector wordt uitgenodigd om in 2021 opnieuw iets te organiseren dat past binnen dit thema. Volgend jaar vindt het evenement plaats op 24 en 25 april.

Waarom deze ingrijpende beslissing? 

Net zoals de rest van de wereld volgt FARO, het Vlaams steunpunt voor cultureel erfgoed de coronacrisis op de voet. Het welzijn van de tienduizenden bezoekers en de meer dan 615 erfgoedorganisaties primeert. Ook uit de erfgoedsector zelf kwamen er afgelopen week meer en meer signalen dat de meer dan 890 geplande en zorgvuldig voorbereide activiteiten maar beter niet konden doorgaan. De grootste voorzichtigheid is immers geboden.

Bedankt aan alle organisatoren

De erfgoedsector is creatief. Dat werd duidelijk tijdens de voorbereidingen van Erfgoeddag. Het spel tussen licht en donker, de vele mogelijkheden om tal van voorleesactiviteiten voor het hele gezin te organiseren, de diverse inspanningen om andersvaliden te bereiken ... De kracht van het thema 'De Nacht' was eens te meer zichtbaar in het bijzonder gevarieerde programma dat deze week gelanceerd zou worden voor het publiek. We bedanken dus graag uitdrukkelijk alle organisatoren in Vlaanderen en Brussel voor hun inzet, creativiteit en enthousiasme bij hun inspanningen om een prachtig Erfgoeddagweekend te presenteren aan het publiek. We hopen zowel organisatoren als publiek volgend jaar terug te mogen verwelkomen. We vieren dan - uitgesteld - de 20e editie van Erfgoeddag en maken er een feestelijk weekend van in het teken van 'De Nacht'. 

Wat met Erfgoeddag 2021? 

Er is beslist om het thema van dit jaar in 2021 te hernemen. Zo kunnen de voorbereidende inspanningen renderen. Onderwijs zou de rode draad vormen doorheen Erfgoeddag 2021. Dat thema wordt verschoven naar 2022. De coronacrisis heeft immers ook een bijzonder grote impact op het onderwijs. Daardoor komt de voorbereidingstijd voor een echte samenwerking tussen de onderwijs- en cultureel-erfgoedsector in het gedrang.

Met andere woorden: het is uitkijken naar de 21e editie van Erfgoeddag, op 24 en 25 april 2021 in teken van 'De Nacht'. Over Erfgoeddag 2022 volgt binnenkort meer informatie.

Persbericht en afbeelding
Lees het persbericht hier.
- Banner afbeelding Erfgoeddag geannuleerd.
 

tine vandezande