Erfgoed- en zorgsector bundelen krachten. Erfgoeddag toont potentieel samenwerking

Erfgoeddag, nu zondag, biedt zo’n 800 gratis activiteiten aan. Raadpleeg het volledige programma op www.erfgoeddag.be en trek er op uit!

Deelnemers zijn musea, archieven, erfgoedbibliotheken, erfgoedcellen, heemkundige kringen, enzovoort. Opvallende (en atypische) deelnemers zijn OCMW’s en rust- en verzorgingstehuizen. Met de keuze voor ‘Zorg’ biedt het evenement veel meer dan een blik op het verleden van de zorgsector.

Vlaams minister van Cultuur, Jeugd en Media Sven Gatz en Jo Vandeurzen, Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin onderstrepen het belang van de samenwerking tussen beide sectoren: “Door aandacht te geven aan de omgang met cultureel erfgoed in de zorg staat de maatschappelijke relevantie van deze editie nu al vast. Hiermee willen we meer erfgoedprofessionals inspireren om bruggen te slaan tussen de cultureel-erfgoedsector en de zorgsector. En, omgekeerd, verzorgers ook uitnodigen om het rijke potentieel van het cultureel erfgoed te ontdekken. Deze editie getuigt van de kracht van deze wederzijdse uitnodiging.”

Erfgoeddag is een initiatief van FARO, het Vlaams steunpunt voor cultureel erfgoed. In 2017 vindt de 17e editie plaats. Anders dan de Open Monumentendag, die plaatsvindt in september, wordt op Erfgoeddag het ‘roerend en immaterieel cultureel erfgoed’ belicht. Dat gebeurt aan de hand van een waaier van gratis activiteiten, waaronder tentoonstellingen en rondleidingen, maar ook lezingen, workshops, wandelingen en film- en theatervoorstellingen.

Foto: Mijnmuseum Beringen. (c) FARO, foto: Mashid Mohadjerin

Download het persbericht.

tine vandezande