In de voetsporen van ... circus in Vlaanderen

Circus Ronaldo. Foto: FARO

Moeten we Circus Ronaldo nog aan u voorstellen? Dit Belgischd circus bestaat sinds 1971 en werd in 1998 benoemd tot Cultureel Ambassadeur van Vlaanderen. Danny Ronaldo werd met zijn voorstelling Fidelis Fortibus in 2016 genomineerd voor het prestigieuze Theaterfestival. In 2017 was hij laureaat van de cultuurprijs in Barcelona.

Van vader op zoon

Wij gingen praten met Danny's zoon Nanosh, die op geheel eigen wijze in de voetsporen van zijn vader treedt. Hoewel ook bij hem het ambacht door zijn bloed vloeit, heeft Nanosh een heel andere aanpak en visie dan zijn vader. Tijdens het gesprek werd ook duidelijk hoeveel vrijheid er is binnen de families die leven van het circus. Kijkt u met ons mee naar het filmpje?

Meer lezen

Hebt u de FARO-bibliotheek al ontdekt? U vindt er verdiepende literatuur en aanvullende informatie over tal van thema’s die u kan inzetten tijdens de voorbereiding van Erfgoeddag 2019. Aansluitend bij dit artikel stellen we u graag enkele bijkomende leestips voor over het circus in Vlaanderen en daarbuiten.

Een mooie inleiding op het circus vindt u om te beginnen in Circussen in Vlaanderen, een uitgave uit 2002 maar nog steeds erg bruikbaar. In dit werk gaat Marc Jacobs dieper in op de rijkdom van het circusrepertoire en de bijzondere relatie van het circus met tijd en ruimte. Het werk brengt verschillende, soms onvermoede culturele functies van het circus aan het licht.

Circus, de magie van een cirkel

Dit boek van het Nederlands Centrum voor Volkscultuur gaat terug naar de historische wortels van het circus en laat u kennismaken met de mensen die er deel van uitmaken. Het laat zien dat circus letterlijk en figuurlijk altijd een kunst in beweging is geweest, met een steeds wisselend karakter en programma.

I. Strouken. Circus, de magie van een cirkel. Adr. Heinen Uitgevers, 2006.

cover Circus Ronaldo

Als geen ander weet fotograaf Benny De Grove de poëzie van Circus Ronaldo telkens opnieuw te vatten in één beeld. Die beelden werden in 2001 gebundeld in een prachtig boek dat u in beeld én woord op sleeptouw neemt voor en achter de schermen van dit bijzondere circus.

B. De Grove. Circus Ronaldo. Pelckmans & Biblo, 2001.

Cover Belgische circussen

In dit mooi geïllustreerde boek biedt André De Poorter u een fascinerende blik op het Belgische circusverleden sinds 1810. Hij duikt daarvoor diep in zijn eigen collectie over en kennis van het circusleven. Een boeiend, fascinerend en vooral onmisbaar naslagwerk.

A. De Poorter. Belgische circussen en foortheaters van Blondin tot Ronaldo. Lannoo, 2005.


Nog meer tips? Raadpleeg onze bibliotheekcatalogus of kom langs in de FARO-bibliotheek. De bibliotheek kan elke werkdag op afspraak bezocht worden tussen 8.30 en 16.00 uur. Een afspraak maken kan eenvoudig via bibliotheek@faro.be of 02 213 10 60. Meer informatie over de FARO-bibliotheek vindt u hier.

Foto: FARO

tine vandezande