Turkse tulpen en soepstengels

Bosporus met wegwijzer 'restaurant'Istanbul, 22 april 2009. Het eerste instantfood van de late namiddag is vreemd genoeg een soepstengel die ons in de auto wordt aangeboden door Zeynep, een Turkse journaliste die connecties lijkt te hebben met de hele stad. We hebben honger, maar zoeken eerst nog enkele mensen op die deze tijdens de Week van de Smaak kunnen stillen.

De privéchauffeur van Zeynep brengt ons van de luchthaven naar onze eerste afspraak. Vanuit de auto wordt al snel duidelijk dat tulpen oorspronkelijk uit Turkije komen en niet uit Nederland: de burgemeester van Istanbul ziet het als zijn persoonlijke missie om dit aan alle bezoekers van de stad mee te geven en heeft, verspreid over de hele stad, zo'n miljoen tulpenbollen laten planten.

Van de soepstengels duiken we rechtstreeks in de Ottomaanse keuken van Vedat Başaran. Vedat heeft een gerenommeerd restaurant aan de Bosporus, 'Feriye', met een fenomenaal uitzicht, een indrukwekkend palmares en dito guestlist. Başaran was dan ook één van de eerste chefs die een lans brak voor de Ottomaanse keuken, in een tijd dat deze volledig genegeerd werd (rond de jaren '80). Hij ging zelf op zoek naar de authentieke recepten van de paleiskeuken en wordt daarvoor vandaag de dag door heel wat Istanbullu's op handen gedragen. Hij leert ons alvast het verschil tussen nonsens en no-nonsense people en behoort zelf duidelijk tot deze laatste categorie. Een innemende persoonlijkheid van wie we meer zullen horen en proeven tijdens de Week van de Smaak, zoveel is zeker!
 
Na de laatste afspraak worden we gedropt aan ons hotel met zicht op de Bosporus en een klein maar authentiek restaurant. De eerste kebap wordt uitgeprobeerd en die is in geen enkel opzicht te vergelijken met de Vlaamse variant: kleine stukjes gebakken rundsvlees bedekken een dunne laag brood. Verse yoghurt verbindt brood en vlees en geeft een frisse en verrassende toets aan deze maaltijd: de toon van onze culinaire zoektocht is alvast gezet.

Meer berichten over de studiereis van Tine en Hilde naar Turkije, vindt u op hun persoonlijke blogpagina's. De reis kadert in de Week van de Smaak 2009, met Turkije als gastland.

Tine Theunissen
smaakcultuur
week van de smaak
Turkije
Werkbezoek / studiereis