Een collectie beheren, dat kunt u leren!

Legofiguur herorganiseert een depot met verhuisdozen. Foto: Alex Eylar via Flickr, CC BY-NC-SA 2.0

Staat u voor een nieuwe opdracht in het behoud en beheer van objecten? Wilt u over de nodige basiskennis beschikken om uw collectie, de collectie-informatie en uw depot op een efficiënte manier te beheren? Of anderen daarin begeleiden en ondersteunen?

Dan bent u bij ons aan het juiste adres!

Basiscursus informatiebeheer

In september organiseren het Departement Cultuur, Jeugd en Media, FARO en de provincie Oost-Vlaanderen opnieuw de Basiscursus informatiebeheer voor objectencollecties. Tijdens deze cursus spijkert u uw kennis bij over collectieregistratie en al wat daarbij komt kijken.

  • Op dinsdag 13 en donderdag 15 september verwelkomen wij u graag bij FARO. U krijgt een overzicht van de standaarden voor digitale infrastructuur, voor de objectregistratie en voor procedures. We gaan ook praktisch aan de slag met het registreren van objecten op basis van documentatie, het inventarisnummer aanbrengen en goede inventarisfoto’s trekken.
  • Op donderdag 22 september gaan we naar het Provinciaal Erfgoedcentrum Ename. Daar ziet en hoort u uit de eerste hand hoe zij hun depot beheren met behulp van een barcodesysteem – en andere handige tips.

De cursus is bedoeld voor diverse (objecten)collecties en is onafhankelijk van de software voor collectiebeheer die u gebruikt.

Bent u geïnteresseerd? Er zijn nog plaatsen vrij. Bekijk het volledige programma en de praktische informatie in FARO’s kalender.

Basiscursus behoud en beheer

Alledaagse risico's voor uw collectie analyseren en verkleinen, daar draait het om in de Basiscursus behoud en beheer. Die vindt plaats op 3, 11 en 17 oktober in het Muziekinstrumentenmuseum in Brussel. Ook deze cursus is bedoeld voor diverse collecties. Lees er meer over in de kalender.

... en meer!

Bekijk ook deze cursussen uit het jaarlijkse aanbod 'In Goede Handen', waarbij we dieper ingaan op specifieke thema's:

Depotinrichting als sleutel tot een efficiënt collectiebeheer - 21 oktober, MMP1917, Zonnebeke
Stapsgewijs lichten we in deze module verschillende elementen toe die de keuze en de inrichting van een verantwoorde bewaarruimte bepalen: van de inplanting en constructie van de buitenschil (gebouw/ruimte) tot en met de plaatsing en verpakking van elk individueel object.

Veilig en beveiligd - 14 november, Brussel
Calamiteiten zoals een brand of diefstal komen gelukkig zelden voor. Maar als dat gebeurt is de impact op ons erfgoed en het waardeverlies enorm. Daarom is het cruciaal dat we de kans op een noodsituatie zoveel mogelijk beperken en als die zich toch voordoet, goed voorbereid zijn om op een gepaste manier te reageren.

Bewaren, verpakken en intern transport - 21 november, Museum De Mindere, Sint-Truiden
In deze vorming bespreken we eerst welke stappen u kunt zetten om het juiste verpakkingsmateriaal te kiezen. Aan de hand van concrete voorbeelden ontdekt u met welke aspecten u best rekening houdt (bijvoorbeeld: de eigenschappen van de objecten, van de verpakkingsmaterialen en van de omgeving) om ongunstige microklimaten in opslag en andere vormen van aftakeling te voorkomen. Daarnaast gaan we ook dieper in op het hanteren en intern transporteren van objecten. Hoe kunt u een interne verplaatsing binnen uw organisatie plannen en uitvoeren? Welke risico’s spelen daarbij een rol? Welke voorbereidingen zijn nodig?

Onderhoud in een erfgoedcontext - 12 december, M Leuven
Ons erfgoed verdient de beste bewaaromstandigheden, of het nu wordt tentoongesteld, (nog steeds) wordt gebruikt of achter de schermen is opgeslagen. Regelmatig schoonmaken en het juiste onderhoud zijn daarbij cruciaal. Beide activiteiten spelen een belangrijke rol in het voorkomen van vervuiling of schade. Toch wordt het met zorg schoonmaken en onderhouden nog vaak over het hoofd gezien. Een onderhoudsplan is deel van de oplossing, maar hoe pakt u dat nu precies aan?

De module rond collectieplanning ging dit jaar uitzonderlijk al in juni door, omdat het een beleidsplanningsjaar is. Neem contact met ons op als u toch ondersteuning op dit vlak zoekt.

Foto: Alex Eylar via Flickr, CC BY-NC-SA 2.0

Tine Hermans