Ren je Rot, en leer het lokale erfgoed kennen
Wie herinnert zich Ren je Rot nog? Deze actieve televisiequizshow werd van 1973 tot 1983 uitgezonden door de TROS en gepresenteerd door Martin Brozius. Dat dit format ook uitermate geschikt is als format voor een leuke Erfgoeddag-activiteit, leest u in deze bijdrage.
Deze tekst werd geschreven door Hugo Verhenne, stafmedewerker publiekswerking bij Erfgoedcel TERF.
Ren je Rot was de Nederlandse versie van de Amerikaanse show Runaround, een competitie tussen kinderen van verschillende scholen. Brozius verzon de naam Ren je Rot, stelde meerkeuzevragen, riep "Rren jjje rrrot" en de deelnemende kinderen renden naar het vak van hun keuze. Was het antwoord goed dan pakten ze een bal en gooiden die in een cilinder. De groep met de meeste ballen won. Ik was er verslaafd aan en hield er een liefde voor quizzen aan over.
Spelregels
Geen fluisterend gedoe rond een tafeltje maar rennen voor je leven om het juiste antwoord te geven. Dit actieve en leerrijke spel laat de spelers in teamverband een quizvraag beantwoorden en één iemand van het team naar het juiste vak A, B of C sturen door te rennen. Wie naar het juiste vakje rent, krijgt 1 punt. Kom je als eerste aan in een vakje, dan krijg je een extra punt. Deelnemers moeten dus niet alleen het goede antwoord geven, maar ook snel zijn. Er wordt gespeeld met groepjes van telkens vijf spelers waarbij iedereen aan de beurt komt en moet rennen!
Waarom ook u een Ren je Rot-quiz kan organiseren op Erfgoeddag
Een quiz als Ren je Rot biedt heel wat voordelen:
- Het format is gestoeld op een unieke combinatie van sport (rennen) en spel (quizzen).
- De vragen kunnen lokaal bedacht worden volgens de diverse historische en erfgoedlijnen van uw stad of gemeente en zijn uitbreidbaar naar andere topics.
- De quiz kan zowel binnen (sportzaal, klas − Erfgoedklasbakken, hou jullie klaar! −, ontmoetingscentrum …) als buiten (sportveld, park, marktplein …) gespeeld worden.
- De quiz valt zonder veel middelen zelf te organiseren. Of inspireer uw werkveld om ermee aan de slag te gaan.
Of wat gedacht van volgende pluspunten?
- De reikwijdte: wie wordt de slimste en snelste groep van uw stad / gemeente? Of waarom niet van uw regio / werkingsgebied?
- De samenwerking met andere partners: welke doelgroepen wil u betrekken? Focus zo breed mogelijk, en denk bv. ook eens aan scholen, jeugdbewegingen, (sport)verenigingen, lokale besturen …
- De mogelijke duurzame output: misschien is er wel plaats voor een lokale of regionale ‘Wall of Fame’ met (historische) figuren op uw website? Een prijsuitreiking met afsluitend debat met enkele historische sportfiguren uit de regio? Of nog, waarom geen artikel of podcast?
Samen fun, samen fit
- Quizzen is populair en laagdrempelig.
- Deze actieve en leuke versie schenkt een breed publiek een sportieve en aantrekkelijke twist.
- Als organisator laat u deelnemers én toeschouwers spelenderwijs kennismaken met de historiek en het erfgoed van uw streek.
A match made in heaven!
TROS, kandidaten van de Prinses Ireneschool in Almere aan Ren je rot in 1980. Beeld en Geluidwiki via Wikimedia Commons, CC BY-SA 3.0 NL / Werkopname Ren je rot (TROS 1980). Catalogusnummer FTA001022783_019_con (archiefbron 80271). Beeld en Geluid-wiki