Op de valreep: vul nu de datamonitoring erfgoedbibliotheken in

Testing vragenlijst datamonitoring erfgoedbibliotheken bij Maurits Sabbe bibliotheek (KU Leuven) © FARO (Saidja Steenhuyzen)

Beheert u een collectie bibliothecair erfgoed en vulde u de datamonitoring erfgoedbibliotheken  nog niet in? Wacht dan niet te lang meer, want de bevraging loopt af op 30 september.

Voor de zomervakantie lanceerden FARO en de Vlaamse Erfgoedbibliotheken een bevraging bij professionele beheerders van bibliothecair erfgoed. Organisaties die als zodanig geregistreerd staan bij de initiatiefnemers ontvingen op 20 juni een unieke link, en op 10 september een herinnering. 

Waarom deelnemen?

De vragenlijst peilt naar verschillende aspecten van bibliothecair erfgoedbeheer, zoals het profiel van medewerkers en vrijwilligers, collectiebeheer, digitalisering, publiekswerking enzovoort.

Wie de vragenlijst invult krijgt dus meteen een compleet beeld van de eigen werking rond bibliothecair erfgoed. U ziet waar er kansen liggen voor toekomstige acties en kunt uw eigen situatie vergelijken met die van collega’s.

Dankzij het verzamelde cijfermateriaal krijgen ook wij, FARO en de Vlaamse Erfgoedbibliotheken, een beter zicht op zowel de sterktes van de bibliothecaire erfgoedsector als de uitdagingen die de komende jaren aandacht zullen vragen. Zo helpt u ons om onze dienstverlening (nog) beter af te stemmen op uw noden. 

De bevraging wordt bovendien elke vijf jaar herhaald: dat laat toe om evoluties te meten. 

Geen alledaags onderzoek

Sinds het Cijferboek 2014, 10 jaar geleden dus, werden er geen gegevens meer verzameld over de bibliothecaire erfgoedsector. Bovendien werd de bevraging nu zelfs uitgebreid naar alle professionele instellingen.

De datamonitoring is daarom een onmisbaar instrument om een volledig beeld te krijgen van de beheerders van bibliothecair erfgoed. Op de verzamelde data kan nog jaren verder gewerkt worden, ook op beleidsniveau. Maar ook u, als invuller, krijgt zoals gezegd interessante inzichten over uw eigen werking en ontdekt hiaten in de eigen dataverzameling.

Redenen genoeg dus om in te vullen … tot 30 september! Ontving u geen persoonlijke link? Contacteer dan Saidja Steenhuyzen, onderzoeker bij FARO: saidja.steenhuyzen@faro.be.


Foto: Testing vragenlijst datamonitoring erfgoedbibliotheken bij Maurits Sabbebibliotheek (KU Leuven) © FARO (Saidja Steenhuyzen)

saidja steenhuyzen