Wordt verwacht: het nieuwe Gruuthuseumuseum

Het nieuwe Gruuthuusemuseum

Vandaag staat u bij het Gruuthusemuseum voor een gesloten deur. Het Brugse museum is sinds 1 juli 2014 gesloten wegens renovatie. In het voorjaar 2019 zal het opnieuw openen, in een heel andere setting.

Die nieuwe setting houdt onder meer in: een volledig heringericht museum, een nieuw voorplein, de integratie en renovatie van het tegenoverliggende vroegere steenmuseum en een gloednieuw onthaalpaviljoen. Zo wil de Gruuthusesite de nieuwste bruisende culturele plek worden voor de bezoekers en bewoners van Brugge.   

Een werk van lange adem

Het oude Gruuthusemuseum – of kortweg 'Gruuthuse' -  is een Bourgondische stadspaleis, genoemd naar een van zijn beroemdste bewoners, Lodewijk van Gruuthuse. Het heeft een uitgebreide collectie toegepaste kunsten: wandtapijten, sculpturen en beeldhouwwerk, glas-in-lood ramen en rijkelijk versierd porselein uit verre landen. Aanleiding voor de herinrichting door de Musea Brugge was de restauratie van de buitenkant van het museumgebouw.

Een nieuwe museumsite …

Intussen zijn de laatste stellingen gedemonteerd en kan er binnenkort weer opnieuw over het plein geflaneerd worden. De bezoekersbeleving rond het Gruuthusemuseum en de vlakbij gelegen Onze-Lieve-Vrouwekerk wordt verder geoptimaliseerd. Met een investering van bijna 1,3 miljoen euro van Toerisme Vlaanderen komt er onder meer een nieuw onthaalpaviljoen. Daardoor verdwijnen de kassa’s uit het museum en de kerk. Ook andere, facilitaire ruimten worden beter ingepast.

… en een nieuw Gruuthusemuseum

In februari 2018 gaat de inhoudelijke herinrichting in de finale fase in. Het nieuwe concept is gestoeld op drie pijlers:

  • het monumentale stadspaleis en de omgeving
  • de collectie
  • en de verhalen.  

De ambities zijn niet min. Het Gruuthusemuseum “wil opnieuw een vlaggenschip van de stedelijke musea worden,” aldus de Musea Brugge. In de nieuwe opstelling gaat de oude collectie in dialoog met schilderijen, handschriften en miniaturen uit andere, gerenommeerde erfgoedcollecties. Zo versterken archiefstukken, schone en toegepaste kunsten elkaar in hun verhaal en bieden ze de bezoekers een (ver)nieuw(d)e beleving van de Brugse geschiedenis en de collecties. Bovendien zal er ook meer aansluiting worden gezocht met de stad van vandaag, en de grote wereld daarbuiten.

Gruuthuse in Galant Gezelschap.

In afwachting van de heropening is een deel van de collectie te bewonderen in het nabij gelegen Arentshuis. De expo Gruuthuse in Galant Gezelschap is opgevat als een dialoog tussen enerzijds de Gruuthuuse-collectie en schilderijen, tekeningen en aquarellen uit het Groeningemuseum anderzijds. Het biedt een kijk op de leefcultuur in het Brugge van de 18e eeuw, net als een preview van de toekomstige museumopstelling in Gruuthuse.

Praktische info
Gruuthuse in galant gezelschap. Leefcultuur in 18e-eeuws Brugge
Arentshuis, Dijver 16, 8000 Brugge – nog tot 22 april 2018.
www.galantgruuthuse.be.

Bekijk hieronder een (oude) promotiefilm.

Roel Daenen
Opening / lancering