Wiki Loves Art BE in augustus

Wiki Loves Art

Fotowedstrijd Wiki Loves Art is zijn tweede maand ingegaan. Met dertien aangesloten musea (waarvan vier in Wallonië, vijf in Vlaanderen en vier in Brussel) is het initiatief nu al een bescheiden succes. Het doel? Museumbezoekers foto’s te laten maken van (delen van) de collecties. Die foto’s worden onder een vrije licentie opgeladen in Wikimedia Commons, zodat ze kunnen gebruikt worden om Wikipedia-artikels te verrijken. Dat is een laagdrempelige manier om het erfgoed in ons land meer zichtbaarheid te geven op een van 's werelds meest geraadpleegde online naslagwerken.

Samen met de fotowedstrijd zijn er ook een resem andere activiteiten. In juli ontving het Wiki Loves Art team 32 deelnemers, die samen met andere fotografen al zo’n 321 beelden op Wikimedia Commons hebben geüpload. Het project is ook de media niet ontgaan, met artikels in De Standaard, Gazet van Antwerpen en Het Laatste Nieuws. ATV bracht een nieuwsitem over de fotoshoot in Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience.

In samenspraak met de musea werden en worden workshops op maat georganiseerd, van het toelaten van onafhankelijke fotografen (Mariemont, MSK Gent, het Bardelaeremuseum) tot geleide fotografieworkshops van stukken uit het depot onder het wakend oog van de conservatoren (Kazerne Dossin, FoMu), tot een Wikipedia schrijfworkshop (FoMu en de Koninklijke Bibliotheek).

U vindt alle info op de website van Wiki Loves Art.

Roel Daenen