VRT Nieuws Live brengt verslag van herdenking Slag bij Waterloo

Napoleon in actie

Overmorgen, donderdag, is het tweehonderd jaar geleden dat de Slag bij Waterloo plaatsvond. VRT Nieuws Live brengt op Eén live verslag uit van de herdenkingsplechtigheid. Die wordt gehouden in aanwezigheid van koninklijke en andere hoge gasten: onder andere het Belgische en Nederlandse vorstenpaar zijn aanwezig. Ook afstammelingen van de strijders komen naar de plechtigheid. Flip Feyten en Napoleon-kenner Bart Van Loo leveren commentaar. Eerder berichtten we hier ook dat radiozender Klara de hele dag ook live het gebeuren van uur tot uur verslaat.

De Slag bij Waterloo vond plaats op 18 juni 1815 op het grondgebied van de gemeenten Lasne, Waterloo, Eigenbrakel en Genappe. Hij eindigde met de overwinning van het leger dat onder bevel stond van de Hertog van Wellington, dat bestond uit Britten, Duitsers en Nederlanders (Belgische en Nederlandse eenheden). Samen met het Pruisische leger, onder leiding van maarschalk Blücher, stonden ze tegenover het Franse leger (geleid door Napoleon). Uiteindelijk, een hele dag vechten en 200.000 dode soldaten later, was het het Franse leger dat het onderspit moest delven. Kort na de Slag worden de site en de naam Waterloo belangrijke symbolen van de veranderende tijd en wordt Waterloo een herdenkingsplaats die een keerpunt markeert in de Europese geschiedenis.

Live verslag van de herdenkingsplechtigheid op Eén

VRT Nieuws Live zendt de plechtigheid donderdag uit en Flip Feyten en Napoleon-kenner Bart Van Loo leveren commentaar. Op het programma o.a. een plechtigheid met toespraken, de Europese hymne en Brabançonne en het bezoek van het koningspaar en de hoge vertegenwoordigers aan het Mémorial van de Slag bij Waterloo 1815. Vorige week meldden we u dat Klara op 18 juni van 6.00 tot 20.00 uur het veertien uren-durende programma ‘Waterloo’ uitzendt, een reconstructie 'in real-time' van een van de beroemdste veldslagen uit de geschiedenis.

Documentaire Waterloo op Canvas

Canvas zendt naar aanleiding van de herdenking de documentaire 'Waterloo. The ultimate battle' van Hugues Lanneau uit. Uitgangspunt voor de film zijn schriftelijke getuigenissen van betrokkenen van alle rangen en standen uit elk kamp: van Napoleon en Wellington tot de soldaten derde klas uit Frankrijk, Groot-Brittannië en ook uit ons land. Analyses van historici en andere specialisten schetsen de context en de achtergrond. Dramatische evocaties die werden gefilmd tijdens de ‘re-enactment’ van de veldslag in Waterloo op 19 en 20 juni 2010, vullen het verhaal aan. Die 're-enactment' was met meer dan 3.000 figuranten de grootste ooit. De documentaire belicht, “wars van elke romantiek”, alle aspecten van de strijd en wat er op het spel stond. Aan de hand van de historische getuigenissen leven we mee met de soldaten van toen.

Productontwikkeling op volle toeren

En mocht al dit audiovisuele geweld u niet kunnen boeien, dan kunt u bijvoorbeeld nog eens een nieuwe strip lezen. Zo is er ‘Waterloo’, uitgegeven door Sandawe. Het album brengt de gebeurtenissen van de 18e juni 1815 chronologisch “met een grote zorg voor de historische feiten en vanuit het standpunt van enkele verzonnen personages: een soldaat uit de garde van Napoleon, een Engelse soldaat, een arts-officier, een Pruisische tamboer, een kantinehoudster en een boerin uit de streek. ‘Waterloo’ is van de hand van Mor, “een habitué van historische strips”, en geschreven door scenarist Thierry Bonneyrat. Beiden werkten onder de supervisie van Patrice Courcelle, “een historicus wiens expertise internationaal wordt gewaardeerd.” Met een dossier toe.

Of nog, wat dacht u van 'De zijden sjaal – Waterloo 1815'? Dat is volgens het persbericht “een verhaal van liefde en bravoure” dat zich afspeelt ten tijde van de Slag bij Waterloo. Brussel maakt zich op voor het bal van Lady Richmond, het society-evenement van het jaar waar zelfs de prins van Oranje en de hertog van Wellington verwacht worden. ‘De zijden sjaal’ werd door Ballon Media gemaakt op vraag van brouwerij John Martin voor de opening van microbrouwerij/brasserie Ferme de Mont-Saint-Jean (een historisch veldhospitaal ten tijde van de Slag bij Waterloo) en de lancering van het speciaalbier Waterloo. Het album is getekend door Griffo en geschreven door Ronald Grossey. Het is vanaf volgende week in de boekhandel verkrijgbaar.

Donderdag a.s.  verschijnt het nieuwste nummer van faro | tijdschrift over cultureel erfgoed met een focusdossier over de Franse Tijd (1794-1815). Meer info over de inhoud en mogelijkheid tot bestellen van een exemplaar buiten abonnement vindt u hier. Op 23 juni wordt het nummer voorgesteld tijdens de seizoensafsluiter van deBuren, met een optreden van Bart Van Loo. Info en tickets (5 euro, inclusief een ex. van faro) via de website van deBuren. LAATSTE PLAATSEN!

Roel Daenen
strips
deBuren
Franse Tijd
Napoleon
Waterloo
faro | Tijdschrift over cultureel erfgoed
Evenement