Vlaams minister van Cultuur Joke Schauvliege lanceert programma Erfgoeddag 2011

Campagnebeeld Erfgoeddag 2011

De elfde editie van de Erfgoeddag in Vlaanderen en Brussel op zondag 1 mei staat in het teken van het thema ‘Armoe troef’. Op een persconferentie, vandaag in het Hallepoortmuseum in Brussel, maakte Vlaams minister van Cultuur Joke Schauvliege ook bekend dat Erfgoeddag 2014 op het thema 'Grenzeloos' zal focussen.
Erfgoeddag, een initiatief van FARO. Vlaams steunpunt voor cultureel erfgoed, i.s.m. onder meer de erfgoedgemeenschappen van Vlaanderen en Brussel, de erfgoedcellen, de Vlaamse Vereniging voor Bibliotheek- , Archief- en Documentatiewezen, Heemkunde Vlaanderen en LOCUS (steunpunt voor lokaal cultuurbeleid) richt de schijnwerpers op het roerend (tastbare voorwerpen e.d.) en het immaterieel erfgoed (verhalen, tradities …). Centraal staan de omgang met en de zorg voor cultureel erfgoed.

Vorig jaar bracht de dag rond het thema FAKE? 235.000 mensen op de been. Deze keer wil  de elfde Erfgoeddag de bezoekers inzicht schenken in hoe armoede in onze geschiedenis werd beschreven en geregistreerd. 400 organisaties waaronder musea, archieven, bewaarbibliotheken en heemkundige kringen doen dat aan de hand van zo’n 600 gratis activiteiten. Bijzonder aan deze editie is de deelname van de verenigingen waar armen het woord nemen. Hun inbreng onderstreept ook hoe actueel de armoedeproblematiek is. Zij op hun beurt organiseren activiteiten om bruggen te slaan tussen verschillende organisaties.

Grenzeloos
De eerstvolgende Erfgoeddagen benaderen, zoals bekend, de thema’s Helden (22 april 2012) en Stop de tijd! (21 april 2013). Minister Schauvliege ontsluierde vandaag ook het thema voor 2014. Die veertiende editie van Erfgoeddag kreeg de titel ‘Grenzeloos’ mee. Op zondag 27 april 2014 staan alle activiteiten in het teken van dit thema.

Grenzen: waar trek je die in erfgoedorganisaties? Wat toon of vertel je, bewust of onbewust, aan het publiek, en wat precies niet? Hoe ga je om met drempels en toegangen, binnen en buiten? En tot waar krijgt het publiek inzage in wat er bij jou voor en achter de schermen gebeurt? Op deze Erfgoeddag kan je tonen hoe grensverleggende ideeën en invloeden uit het buitenland (UNESCO, ICOM…) bij jou hun beslag krijgen. Of nog, confronteer het publiek met vragen, kansen en problemen die opduiken wanneer je de grens – letterlijk – oversteekt, met je collectie(s), je werk, je denken en je invloed. Een Erfgoeddag zonder grenzen dus!

Vlaams minister Joke Schauvliege: “Zowel in Armoe troef dit jaar als in Grenzeloos in 2014 raken verleden en actualiteit elkaar zeer nauw. In een samenleving die steeds verder globaliseert zijn het allebei zeer toepasselijke thema’s."

Praktische info
Erfgoeddag vindt plaats op zondag 1 mei 2011, van 10.00 tot 18.00 uur. 400 organisaties spitten met zo’n 600 activiteiten de boeiende ‘armoedegeschiedenis’ op. Het programma is raadpleegbaar op de website van Erfgoeddag.  Voor een gratis exemplaar van de nationale programmabrochure kan het publiek terecht bij alle deelnemende erfgoedorganisaties, de Lijnwinkels, de openbare bibliotheken en de grotere toerismekantoren. Via het telefoonnummer 1700 kan eveneens een brochure worden besteld. Alle activiteiten op Erfgoeddag zijn gratis.

Promotiefilmpje Erfgoeddag 2011
Roel Daenen