Vlaams Documentatiecentrum voor de Strip geopend

Ex libris Vlaams Documentatiecentrum voor de strip

Gisteren opende Vlaams minister van Cultuur Joke Schauvliege het Vlaams Documentatiecentrum voor de Strip in de bibliotheek van Turnhout. Vlaanderen (via het Vlaams Fonds voor de Letteren), de provincie Antwerpen (via het Provinciaal Bibliotheekcentrum) en de stad Turnhout slaan de handen in elkaar om het grootste stripdocumentatiecentrum van Vlaanderen uit te bouwen. Het centrum moet een belangrijke springplank worden voor iedereen die zich wil verdiepen in het erfgoed, de geschiedenis en de taal van strips.

Met een collectie van 2.000 naslagwerken over strips, complementair met de stripcollectie van ongeveer 25.000 titels van Bibliotheek Turnhout en gekoppeld aan de catalogus van het Belgisch Stripcentrum in Brussel, wil dit documentatiecentrum een internationale reputatie opbouwen. 

De collectie wordt in Vlaanderen en internationaal ruim gepromoot. Iedereen die studiewerk verricht over strips moet hier terecht kunnen. Het Documentatiecentrum wil ook nadrukkelijk de hand reiken naar de erfgoedsector en alle erfgoedwerkers bedienen die in hun projecten aandacht willen besteden aan het medium strips. De kern van de collectie naslagwerken wordt gevormd door de collecties van Jan Smet en Patrick Van Gompel, twee pioniers van de Turnhoutse striporganisatie.

Minister Joke Schauvliege: “Strips hebben een culturele impact in onze samenleving. Daarom vroeg ik in mijn beleidsnota meer aandacht voor stripauteurs. Met haar indrukwekkende collectie naslagwerken én strips vult dit Vlaams Documentatiecentrum een belangrijke leemte.” Lees de volledige speech van minister Schauvliege.

Strip Turnhout kondigde eerder aan voortaan naar buiten te treden als Stripgids. Het tijdschrift met dezelfde naam wordt dit jaar 40. Later op het jaar zal in een speciale uitgave worden teruggeblikt op de rijke geschiedenis van het blad. Op 14 en 15 december 2013 organiseert Stripgids het tweejaarlijkse Turnhoutse stripfestival, met de uitreiking van de Bronzen Adhemar / Vlaamse cultuurprijs voor de Strip op het Gala van de Vlaamse Strip. In samenwerking met cultuurhuis de Warande worden twee grote tentoonstellingen gebouwd waarvan één gewijd zal zijn aan de winnaar van de Bronzen Adhemar. Het thema van de tweede tentoonstelling wordt binnenkort bekendgemaakt.

llustrator Jan Van der Veken ontwierp voor het centrum een ex libris.

Bron: Stripgids. U leest er ook de speeches van minister Schauvliege en burgemeester Brentjens.

Roel Daenen