Van kaurischelp tot kerfstok

De vrek en de dood, Frans II Francken, ca. 1635 (c) NBB

De Brusselse museale kroon blinkt sinds begin deze week opnieuw weer net ietsje harder. De opstelling van het Museum van de Nationale Bank is volledig vernieuwd.

Het museum opende in 1982. Samen met het museum van de Bank of England behoort het tot de oudste centralebankmusea van Europa. Van bij de opening was de publiekswerking van het museum op scholen gericht: aanvankelijk enkel middelbare scholen, later werd de werking uitgebreid met de lagere scholen en de universiteiten.

Het museum vernieuwde de opstelling al eens eerder. Vandaag zijn de ordewoorden ‘toegankelijkheid’ en ‘interactie’. Het reikt “de bezoeker de sleutels om een beter inzicht te verwerven in de rol van de centrale bank. Wat doet de centrale bank? Hoe gaat ze te werk? En waarom is ze actief in die domeinen? De invalshoek is zowel hedendaags als historisch.” Aldus het persbericht. Bezoekers ontdekken er op een interactieve manier – met games, films, quizzen en tests – hoe de economie werkt en welke rol de Nationale Bank van België (NBB) speelt.

Drie circuits

De bezoeker kan kiezen uit drie circuits. Het eerste zoomt in op de rol en de functies van de NBB (met aandacht voor het eurosysteem, haar rol als ‘emissieinstituut’, het monetaire beleid, het zogenaamde ‘prudentiële toezicht’ en haar taak om economische en financiële informatie te analyseren en publiceren).

Wie voor het tweede circuit kiest, belandt in het Depot: een galerij van documenten, voorwerpen en kunstwerken die elk een bijzonder verhaal vertellen. Wat doet een mens met geld en wat doet geld met een mens? Armoede en rijkdom, gierigheid en vrijgevigheid, consumeren en sparen, geld in tijden van oorlog, liefde en geld, kunst en geld, taal en geld. Enzovoort.

Het derde circuit, ‘Geld, een verhaal’, brengt de geschiedenis van de betaalmiddelen in beeld, van het goederengeld en de eerste banken in Mesopotamië tot de invoering van de euromunten en -biljetten in 2002. Wie dit parcours aflegt, ziet  dat geld er niet altijd zo heeft uitgezien als vandaag. Dat roept de vraag op: wat maakt geld tot geld?

Meer info vindt u op de website van het Museum van de Nationale Bank.

Roel Daenen