Striperfgoed | Voorstelling ‘Vlaamse Reuzen’

Vlaamse Reuzen cover

Het zomernummer van faro | tijdschrift over cultureel erfgoed ging dieper in op de stavaza van het striperfgoed in ons land. Welke kansen, problemen en uitdagingen liggen er voor dit papieren erfgoed in het verschiet? Zo vernam de lezer in het focusdossier onder meer dat deze maand ‘Vlaamse Reuzen’ zou verschijnen, een bundeling van integrale interviews met Vlaamse stripmakers die in het blad Stripgids sinds 1974 zijn verschenen. Ondertussen is het zover.

In 1974 verscheen het eerste nummer van Stripgids. Het tijdschrift, gemaakt en grotendeels volgeschreven door strippionier Jan Smet, besteedde als een van de eerste bladen in Vlaanderen uitgebreide aandacht aan de strips die hier te lande werden gemaakt, én aan hun makers. Niet alleen aan de hand van recensies en achtergrondstukken, Smet doorkruiste met pen en bandopnemer in de aanslag ook het hele land en voelde in de jaren 70 en 80 vrijwel alle toenmalige groten van de Vlaamse strip en de mooie jonge goden van die tijd aan de tand over leven en werk. Wat begon als een op enthousiasme drijvend fanzine, groeide uit tot een referentie in de wereld van het Vlaamse beeldverhaal – vooral dankzij de interviews. Vanaf 1997 voegde de jonge journalist Toon Horsten er nog een reeks interviews en dubbelinterviews aan toe, voordat het ondertussen al erg onregelmatig verschijnende blad ophield te bestaan. Pas in 2006 werd het opnieuw opgericht, en startte een tweede reeks met een heel nieuwe nummering.

Integrale

‘Vlaamse Reuzen’ bundelt voor het eerst alle interviews met Vlaamse stripmakers die in al die jaren in Stripgids verschenen (met zelfs een gastoptreden van de Franse striplegende Jacques Tardi). Een unieke verzameling verhelderende, interessante en soms ontroerende getuigenissen uit de eerste hand van de eerste en tweede generatie Vlaamse stripmakers. Het boek biedt ook ongetwijfeld interessante insteken voor eenieder die het striperfgoed van ons land nader wil bestuderen.

Jan Smet (1945), jarenlang werkzaam in het stadsarchief van Turnhout, stichtte Stripgids in 1974 en was jarenlang hoofdredacteur. Hij geldt ook als de founding father van de Stripgidsprijs (nu Bronzen Adhemar/Vlaamse Cultuurprijs voor de Strip) en het Turnhoutse stripfestival. Hij publiceerde eerder ‘Kijken naar strips’ (1983) en ‘Marc Sleen’ (1985), dat hij maakte samen met Fernand Auwera.

Toon Horsten (1969) is sinds de herstart in 2006 hoofdredacteur van Stripgids (tweede reeks), en werkt als journalist voor onder meer De Standaard. Van zijn hand verschenen ‘Het geluk van de lezer’ (2009), ‘Kinderen van Kuifje’ (2011), ‘Landlopers’ (2013) en ‘Merho. Zwart op wit’ (2013).

Praktisch

Meer info over het striperfgoed-focusdossier vindt u elders op deze website.

Roel Daenen