Sportimonium opent Preservation Hall Victor Boin

Victor Boin

Sportimonium, het sport- en olympisch museum dat in 2004 in Hofstade van start ging, opende op donderdag 29 september een eigen, modern museumdepot. Jacques graaf Rogge, de erevoorzitter van het Internationaal Olympisch Comité, en Pierre-Olivier Beckers, de voorzitter van het Belgisch Olympisch Comité, knipten de lintjes door. Het nieuw depot met een oppervlakte van zo’n 1000 m² komt tegemoet aan een nijpende, jarenlange nood.

Jarenlang moest het museum zich noodgedwongen behelpen met gehuurde loodsen en te krappe depots. Het kostbare sportief erfgoed verdient echter de best mogelijke bewaaromstandigheden. En precies daaraan komt dit nieuwe depot eindelijk tegemoet.

Dankzij een mecenaat van de erfgenamen van wijlen Victor Boin (1886-1974) en met de steun van de overheid, kreeg het Sportimonium de wind in de zeilen voor de bouw van een eigen depot en kon het roer resoluut worden omgeslagen. Resultaat: afgelopen maanden verhuisden honderden lopende meters archieven en duizenden voorwerpen, schilderijen, affiches, foto’s en andere documenten naar de gloednieuwe en modern uitgeruste Preservation Hall Victor Boin. Vanaf nu zijn ze allemaal in optimale omstandigheden geborgen. Zo blijven alle collectiestukken in topconditie voor de volgende generaties en voor tentoonstellingen intra of extra muros. Bijzonder zijn niet alleen de moderne opbergingssystemen en het klimatiseringssysteem, maar ook het feit dat het depot dienst zal doen als nooddepot voor de provincie Vlaams-Brabant én dat de Preservation Hall het publiek een inkijk geeft.

Victor Boin

Boin was een veelzijdig en getalenteerd man die uitblonk in tal van sporten. Hij bouwde een carrière uit in de sportjournalistiek en in het leger en bekleedde tal van bestuursfuncties in diverse domeinen. Om de nagedachtenis van deze sportieve gentleman levendig te houden, heeft zijn kleinzoon Roger Boin de volledige sportcollectie van zijn grootvader zorgvuldig bewaard. Hij schonk ze in 2006 aan het Sportimonium. Geïnspireerd door de mecenasrol van zijn grootvader creëerde hij het Fonds Victor Boin, in beheer bij de Koning Boudewijnstichting, om het Sportimonium te ondersteunen. Het is dankzij dit Fonds dat de bouw van deze hal met museumdepot mogelijk was.

Energievriendelijk

Een energievriendelijk gebouw was van meet af aan het uitgangspunt voor het depot. De Preservation Hall Victor Boin wordt verwarmd en gekoeld door een warmtepompinstallatie op geothermie, gekoppeld aan een vloerverwarming. De in de vloer ingebouwde verwarming beperkt de circulatie van stof tot een minimum. Het ventilatiesysteem type D (met warmtewisselaar) verdeelt de lucht in de depotruimte door middel van zogenaamde ‘sokken’. Het klimaatcontrolesysteem is ingesteld op vier gescheiden zones: depotruimte, archiefruimte, ateliers en kantoren.

Het gebouw is bijzonder goed geïsoleerd en voldoet ruimschoots aan de geldende normen. Daardoor worden grote schommelingen in temperatuur en vochtigheid vermeden wat erg belangrijk is om schade aan collectiestukken te voorkomen. Licht, en zeker zonlicht, heeft een schadelijke invloed op tal van materialen. Het depotgedeelte is daarom in volledige duisternis gehuld. Er zijn geen ramen zodat invallend buitenlicht wordt vermeden en licht wordt alleen ontstoken wanneer museummedewerkers in het depot aan het werk zijn.

Feest!

Op zaterdag 1 oktober opent het depot voor het publiek, met tal van activiteiten, waaronder rondleidingen in het depot en in de permanente tentoonstellingen, concerten, een partijtje beugelen of trabol in de tuin en nog veel meer. Er is na de opening ook een uitgebreid educatief aanbod voorhanden.

Openingsuren van het depot: maandag en donderdag van 13.00 tot 16.00 uur of na afspraak.

Alle info over de opening, het depot, het museum en de werking vindt u op de website van Sportimonium

Roel Daenen