Quizeum | Inspiratie voor uw VRT-pitch

Panel Quizeum

Eind vorige maand startte BBC4, het vierde kanaal van de Britse openbare omroep, met ‘Quizeum’. Dat is – u raadt het – een quiz in een museum waarin, onder leiding van quizmaster Griff Rhys Jones, twee panels van (kunst)historici, wetenschappers en andere specialisten het  tegen elkaar opnemen. Elke week strijkt de quiz neer in een ander museum. Mooi is dat elke locatiepartner voor heel wat input zorgt voor de quizvragen. Dit Britse voorbeeld kan u inspireren bij de uitwerking van uw eigen projectvoorstel voor de VRT. Daarvan komt de deadline – 21 april – nu echt met rasse schreden dichterbij.

De eerste aflevering van Quizeum, op 25 maart, werd ingeblikt in het Ashmolean Museum of Art and Archaeology in Oxford. Dit is het oudste publieke museum van Groot-Brittannië en herbergt onder meer de grootste collectie tekeningen van Raphael, naast een belangrijke verzamelingen Anglo-Saksische voorwerpen. Het is een deels rechttoe-rechtaanquiz, met vragen en antwoorden, en deels ook een parade van collectievoorwerpen die getoond worden en vervolgens op een speelse, vaak humoristische manier worden besproken door de panelleden.

In een persbericht naar aanleiding van de start van de reeks verklaarde gastheer Griff Rhys Jones (die bekendheid geniet als komisch acteur, in o.a. het iconische ‘Not The Nine O’Clock News’): “Er bevinden zich spectaculaire schatten in elk van onze musea. Quizeum zal de verhalen achter een aantal van de minder bekende stukken naar boven brengen. Van Romeinse zakmessen tot schilderijen van Canaletto, van geglazuurde reliekhouders tot en met modelbootjes … We gaan op zoek naar allerlei inhoudelijke brugjes, we stellen onze geschiedenis in vraag, onthullen verrassende feiten en zorgen er ook voor dat de echte experts hun zeg hebben. En, het allerbelangrijkste van al: we gaan op ontdekkingsreis doorheen schitterende collecties, vaak op onverwachte plekken.”

Heeft u al een idee voor de VRT-pitch? Opgelet: de deadline voor uw inzending is volgende week dinsdag, op 21 april.

Meer info over Quizeum vindt u op de BBC-website en op Twitter. Bekijk hieronder de trailer van het programma.

Trailer Quizeum
Roel Daenen
VRT
beeldvorming
media
BBC
communicatiestrategie
#vrterfgoed