Orpheus Instituut haalt bibliotheek Ton Koopman naar Vlaanderen

Detail van de collectie Koopman (c) Bruno Forment

Het gerenommeerde Orpheus Instituut uit Gent verwerft de prestigieuze bibliotheek van Ton Koopman. De focus van de collectie is de 17e- en 18e-eeuwse muziek, haar culturele context en uitvoeringspraktijk.

Ton Koopman (°1944) geniet wereldwijd faam als organist, klavecinist, dirigent, muziekpedagoog en onderzoeker. Hij is een van de laatste nog levende pioniers van de oude muziekbeweging. Zijn historisch geïnformeerde vertolkingen van Bach, Buxtehude en tijdgenoten zijn te horen op honderden bejubelde cd’s.

In de loop van zijn zestigjarige carrière verzamelde Koopman een imposante collectie boeken en bladmuziek. Onder de duizenden drukken en handschriften bevinden zich talrijke unica, waaronder een tot voor kort onbekende cantate van Händel. Naast deze historische bibliotheek met werken uit de 15e tot en met de 19e eeuw verzamelde Koopman ook nog eens duizenden moderne boeken en tijdschriften over de barokmuziek en -cultuur. Bijzonder is dat veel van zowel de oude als de moderne boeken uitvoerig zijn geannoteerd door de musicus.

Ton Koopman en Peter Dejans (c) Mark Boone

Dankzij het mecenaat van de Désiré Collen Stichting kan het Orpheus Instituut deze felbegeerde parel naar Gent halen. Peter Dejans, directeur Orpheus Instituut: “Het gaat over een echte werkbibliotheek met een schat aan praktijkgerichte literatuur en partituren. Deze collectie is een droom voor elke uitvoerder van barokmuziek.” Het Orpheus Instituut voert sinds 1996 de internationale rangen aan als toonaangevend en innoverend centrum voor artistiek onderzoek in de muziek.

Gerenoveerd koetshuis

Voor het ontwikkelen van een nieuwe onderzoeksgroep rond de Koopmancollectie kan het Orpheus Instituut rekenen op de financiële steun van het Departement Economie, Wetenschap & Innovatie van de Vlaamse Overheid. De collectie wordt gehuisvest in het Koetshuis, dat gelegen is naast het Orpheus Instituut. Dit 18e-eeuwse pand op de historische site van stadspaleis d’Hane Steenhuyse wordt door de Stad Gent ter beschikking gesteld en zal Koopmans boeken in optimale omstandigheden bewaren. Tevens wordt voorzien in een polyvalente ruimte voor publiek toegankelijke lezingen, seminaries, workshops en concerten. De verbouwingswerken aan het historische gebouw zijn in het najaar van 2019 gestart en zullen tot de lente van 2020 duren.

De onderzoeksgroep, met barokspecialisten dr. Bruno Forment (hoofdonderzoeker) en dr. Huub van der Linden, zal de partituren en boeken inzetten om innovatieve artistieke praktijken op te zetten en nieuwe methodes te ontwikkelen binnen de ‘digital humanities’. In dat kader zal het Orpheus Instituut de collectie ook digitaal ontsluiten om haar maximaal beschikbaar te maken voor onderzoekers in België en daarbuiten. Het team zal in de toekomst nog verder versterkt worden om deze ambities te realiseren.

Meer weten?

Zie de website van het Orpheus Instituut

Bruno Forment was eerder deze week te gast bij Olav Grondelaers in het radioprogramma Music Matters (Klara). U kunt dat interview herbeluisteren. U verneemt er onder meer wat die aanpak binnen de 'digital humanities' inhoudt.

Foto's: 

  • Detail van de collectie Koopman (c) Bruno Forment
  • Ton Koopman en Peter Dejans (c) Mark Boone
Roel Daenen