Oproep uitwisselingsprogramma jonge museumprofessionals

logo Brusselse Museumraad

Bent u jonger dan 35, heeft u een universitair diploma én bent u aan de slag in de museumsector? Dan komt u in aanmerking voor het Frans-Duits-Belgische museale uitwisselingsprogramma voor jonge professionals. Na een driedaags inleidend seminarie krijgt u vervolgens een taal- en cultureel bad en een werkplek in een Frans of Duits museum. Dit programma bestaat reeds zestien jaar en sinds de start namen er al een 300-tal museummedewerkers aan deel.

Doelstelling is jonge professionals uit de drie deelnemende landen (Frankrijk, Duitsland en België) de gelegenheid te geven informatie te verwerven en de praktijken en museologische cultuur van hun gastland te leren kennen, er ervaring in op te doen en een samenwerking te bewerkstelligen tussen de musea van deze drie landen.

Het programma wordt georganiseerd door de Office franco-allemand pour la Jeunesse (OFAJ), Direction Générale des Patrimoines (DGP, Service des Musées de France et département des affaires européennes et internationales), Stiftung Haus der Geschichte der Bundesrepublik Deutschland (HdG) en de Brusselse Museumraad (BMR).

Het programma trapt af met een inleidend seminarie (Bonn, 8 en 9 april 2013), gaat verder met een voorbereidende culturele en taalcursus (Bonn en Straatsburg, van 10 tot 30 april 2013), een professioneel verblijf van twee maanden in een Frans of Duits museum (van 2 mei tot 26 juni 2013) en sluit ten slotte af met een seminarie (Brussel, 27 en 28 juni).

Meer info vindt u in de bijlage. De kandidaturen worden bij de Brusselse Museumraad verwacht voor 30 oktober 2012.

Roel Daenen