Nieuwe website toont de barok in Vlaanderen

Logo Barok in de Zuidelijke Nederlanden

Met www.barokinvlaanderen.be, gewijd aan barok in de Zuidelijke Nederlanden, openden Vlaams minister voor Cultuur Joke Schauvliege en de Vlaamse Kunstcollectie vzw een nieuwe thematische website om specifieke Vlaamse kunstenaars of kunstperiodes internationale bekendheid te geven. Eerder werden soortgelijke websites gelanceerd over de Oostendse schilder James Ensor, over George Minne en over de Vlaamse primitieven.

De Vlaamse Kunstcollectie vzw is een samenwerking tussen het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten in Antwerpen (KMSKA), het Museum voor Schone Kunsten in Gent (MSK) en het Brugse Groeningemuseum. De organisatie wil de Vlaamse kunstcollecties en de bijhorende expertise in het buitenland promoten. Om de bekendheid van de Vlaamse collecties nog beter te verspreiden worden omvattende websites rond specifieke kunstenaars of kunstperiodes gemaakt.

De nieuwe site www.barokinvlaanderen.be toont de barokcollecties van zeven musea (KMSKA, MSK, Groeningemuseum, Sint-Janshospitaal Brugge, Museum Mayer van den Bergh Antwerpen, Museum Rockoxhuis, Stadsmuseum De Hofstadt Diest) en acht kerken en kathedralen (de Sint-Baafskathedraal en de Sint-Michielskerk in Gent, de Onze-Lieve-Vrouwekathedraal, de Sint-Andrieskerk, de Sint-Pauluskerk en de Sint-Carolus Borromeuskerk in Antwerpen, de Sint-Martinuskerk in Zaventem en de Sint-Romboutskathedraal in Mechelen). Later dit jaar worden nog de collecties van het Rubenshuis en het Museum Plantin-Moretus/Prentenkabinet toegevoegd.

De hele wereld is vertrouwd met het werk van Rubens en Van Dyck, maar ook de minder bekende meesters zoals een Joannes Fijt, Cornelis de Vos en het geslacht Quellinus genieten nu de volle aandacht. 26 Vlaamse barokkunstenaars krijgen een biografische fiche. Er zijn thematische collectiepresentaties voor typisch barokke onderwerpen zoals kunstkamers, bloemstillevens, dierstukken, de contrareformatie, mythologie en de portretkunst. Er is een rubriek ‘onderzoek’ en via de website krijgt het publiek  toegang tot buitenlandse collecties, de museumshops en toeristische informatie.

Samenwerking

Dankzij de samenwerking met Lukas, Art in Flanders vzw (www.lukasweb.be) en de dienst Musea en Erfgoed Antwerpen, kan er op de meeste kunstwerken worden ingezoomd. Het Rubenianum uit Antwerpen staat mede garant voor de wetenschappelijke en kunsthistorische informatie.

De VKC-websites over George Minne, James Ensor en de Vlaamse primitieven waren in 2012 goed voor maar liefst 84.000 webbezoeken met een gemiddelde van 5 pagina’s per bezoek. De thematische websites van de VKC kregen voor een eerste keer ook internationale navolging. In Nederland werd begin maart een thematische website rond het leven en het oeuvre van Piet Mondriaan gelanceerd door het Gemeentemuseum Den Haag en het Rijksbureau voor Kunsthistorische Documentatie.

Vlaams minister van Cultuur Joke Schauvliege: “Met deze website over de barokschilderkunst in Vlaanderen ontsluiten we wereldwijd één van onze belangrijkste kunsthistorische collecties. De site bestrijkt een groep schilders uit de zuidelijke Nederlanden van het eind van de 16e eeuw tot het begin van de 18e eeuw. Aangezien 9 erfgoedbewaarders uit Antwerpen aan dit project deelnemen, ontpopt deze stad zich nadrukkelijk als de barokstad van Vlaanderen.”
 

Roel Daenen