Lauryssens, Poels en Speybrouck: een gesprek over kunstcriminaliteit

campagnebeeld 'Is het echt of is het fake?'

Een gesprek tussen 'een stroper' en 'de boswachter', zo schoot Sven Speybrouck de gespreksavond over kunstcriminaliteit op 1 april 2010 in Flagey op gang. De (voormalige) stroper van dienst was Stan Lauryssens, de man die zijn (kunst-)criminele strapatsen van zich afschreef in het boek 'Dalí en ik'. De boswachter, dat sloeg op de ene helft van de tweekoppige dienst kunstcriminaliteit van de federale politie. De avond was een opwarmer voor Erfgoeddag, en een organisatie van het Vlaams-Nederlands huis deBuren, de erfgoedcel van Brussel en de coördinatiecel Erfgoeddag.

Hij verkocht aan Vlaamse middenstanders gronden in Amerika die in werkelijkheid niet bestonden, diamant die geen diamant was en ‘kunst' die ‘kunst-van-mijn-voeten' was, maar niemand maakte zich daar ooit druk over, want kunst is wat de gek ervoor geeft. Toen Stan Lauryssens na een kort verblijf in de gevangenis van de Begijnenstraat, in Spanje onderdook, werd hij op de Montana Negra (De Zwarte Berg) de buurman van Salvador Dalí. Hij leerde de goede en vooral kwade kanten van de surrealistische kunstenaar kennen en schreef hierover 'Dalí en ik'. Mensen die hem kennen beweren wel eens dat de helft van wat Stan Lauryssens vertelt, niet waar is. Je kunt echter moeilijk achterhalen welke helft van het verhaal dan wel de waarheid bevat.

Rechercheur Axel Poels van de federale gerechtelijke politie bestrijdt reeds enkele jaren de kunstcriminaliteit in Brussel en Vlaams-Brabant. Als wandelende encyclopedie zit hij ondertussen boordevol anekdotes over deze duidelijk onderschatte vorm van criminaliteit. Het was een gespreksavond waar de vonken van af sprongen, mede dankzij het uitstekende modereerwerk van Sven Speybrouck.

De avond gemist? Dankzij onze podcast kan u online het volledige gesprek opnieuw beluisteren.

Zie ook de eerdere blogberichten op de sectorwebsite van Erfgoeddag (tik in het zoekvenster, rechts bovenaan: 'kunstzwendel' in) of lees het interview met Axel Poels, van Bert Popelier, in 'De Tijd' van 1 april 2010. Het volledige publieksprogramma van Erfgoeddag 2010 vindt u op de website van Erfgoeddag.

Roel Daenen
erfgoeddag
deBuren
debat
FAKE?
politie
kunstzwendel
Debat