Klaar voor #AskaCurator op 16 september?

#AskaCurator

Volgende week woensdag is het weer de wereldwijde #AskaCurator-dag. Zoals de hashtag (het #-tekentje) laat vermoeden, is dat een event dat zich helemaal afspeelt op het socialemediaplatform Twitter. In een notendop: het publiek kan aan de honderden deelnemers rechtstreeks én honderduit vragen stellen.

In het ‘open museum’ van de 21e eeuw is tweerichtingscommunicatie en een open attitude erg belangrijk. #AskaCurator is een evenement dat het mogelijk maakt om curatoren, publieksmedewerkers en conservatoren rechtstreeks te bevragen. Het event is op 16 september een hele dag lang ‘open’ voor alle erfgoedinstellingen en cultuurorganisaties. Musea en galerijen zijn het best vertegenwoordigd, maar er zijn ook monumenten, theaters enz. Veel organisatie komt er niet aan te pas: zorg voor een account op Twitter, en voor goed geïnformeerde medewerkers die de kunst van het tweeten onder de knie hebben.

Kortom, een mooie kans om als erfgoedinstelling het gesprek met uw publiek aan te gaan, en goed te luisteren naar wat er leeft.

Geïnteresseerden kunnen naar hartenlust vragen stellen, over werkelijk vanalles en nog wat. Zoals:

  • Uit wat bestaat het werk van een conservator?
  • Hoe wordt beslist wat er getoond wordt, en wat niet?
  • Wat is het meest bijzondere object uit de collectie, en waarom?
  •  …


Hoe deelnemen als erfgoedorganisatie?

Surf naar de #AskaCurator-website voor meer informatie. Daar vindt u een aanmeldingsformulier en meer uitleg (o.a. over het bereik van de campagne, de organisator, enzovoort). De procedure is snel en eenvoudig. Op deze pagina vindt u een overzicht van de deelnemende instellingen. In eigen land zijn dat er momenteel amper zes. Dit overzicht is ook handig als u uw eigen Twitterlijstjes wilt aanvullen.

Hoe op 16 september vragen stellen?

Ook dat is simpel. Gebruik de hashtag #AskaCurator op Twitter. Als u vragen heeft voor specifieke instellingen, gebruikt u de @MUSEUMNAAM.

Roel Daenen
sociale media
twitter
Interactie
AskACurator
Evenement