Documentaire over leven en werk van Jozef Peeters

Atelier Jozef Peeters (c) Letterenhuis

Jozef Peeters was een van de eerste abstracte schilders van ons land. Hij organiseerde congressen, theoretiseerde over de moderne kunst en correspondeerde met de halve Europese avant-garde. Eind februari gaat de documentaire In de schaduw van Jozef Peeters in première.

Peeters (1895-1960) maakte begin jaren 20 van de vorige eeuw met Michel Seuphor het tijdschrift Het Overzicht, iets later met E. du Perron het blad De Driehoek. Vandaag geniet hij vooral bekendheid voor zijn visitekaartje in Antwerpen: zijn appartement.

In de loop van de jaren 20 beschilderde Peeters de muren en plafonds van zijn flat aan de Antwerpse de Gerlachekaai. Bezoekers worden doorgaans overdonderd door het indrukwekkend, driedimensionaal schilderij dat het geheel vormt. Hoewel de voorgevel van het gebouw in de jaren 90 een eigentijdse opknapbeurt kreeg, lijkt het in de atelierflat van Peeters of de tijd stil is blijven staan. Via de site van het Letterenhuis kunt u er virtueel binnenkijken.
 
Daarnaast ontwierp Peeters ook de kasten, bedden en plafondlampen. Dochter Godelieve (1924-2009) waakte na haar vaders overlijden bijna vijftig jaar over dit unieke erfgoed, waar Paul van Ostaijen en de hele Antwerpse avant-garde over de vloer kwam. Godelieve legateerde het intussen beschermde interieur met alles erop en eraan aan de stad Antwerpen. Het KMSKA zorgt voor het beheer.

Reportagemaker en filmregisseur, -schrijver en -producent Ritchie Vermeire presenteert op vrijdag 28 februari om 19.00 uur in filmhuis Klappei te Antwerpen de documentaire In de schaduw van Jozef Peeters. Gratis inkom.

Info en reserveren: ritchie.vermeire@movemeproductions.be

Roel Daenen